ДПС подкрепя правителство на промяната

Политика
09:07 - 05 Юли 2021
2459
ДПС подкрепя правителство на промяната

Веднага след обявяване на санкциите по "Магнитски ДПС обяви своята позиция - ние подкрепяме борбата с корупцията. Но докато няма факти и доказателства, ние няма да сложим присъда на когото и да е било и подкрепяме Делян Пеевски. Държим на принципа "Невинен до доказване на противното".

Това заяви Халил Летифов, зам.-председател на ДПС, пред Нова тв.

Той бе категоричен, че в кабинетите на Борисов ДПС не е имало министри. Били сме опозиция и в трите правителства и това е факт, посочи Летифов.

Рестартът на държавността е задължителен. Но за това е нужен диалог, заяви зам.председателят на ДПС.

"Удобно е ДПС да бъде боксова круша на всички политици без визия и стратегия. Но това не променя фактите в българската политика. Дължи се отговор на случващото се през всичките години на прехода. ДПС никога не се е крило от т.нар. "неудобни въпроси", които всъщност са неудобни за други партии. Ние сме готови за честен дебат", каза още зам.председателят на ДПС.

Летифов припомни, че ДПС е 30- годишна партия с опит, ясни приоритети и позиции, която винаги е била  последователна, което липсва на другите партии. Постоянните промени на мнението, да не говорим за правилата - създава несигурна среда. ДПС е предвидим и сигурен партньор, подчерта Летифов.

Той коментира и че сега никой публично не иска от никого подкрепа и това е един от проблемите на сегашния политически живот. "В 45-тото НС видяхме, че всеки бяга от всеки като ужилен. Ние разчетохме вота на 4 април като воля за промяна. Тогава казахме, че сме готови да подкрепим правителство на т. нар. нови партии, но без участие. И днес това е актуална позиция", каза Халил Летифов.

Ние сме апелирали да има диалог между партиите и институциите - ние не бягаме от него, допълни той.

На въпроса за срещата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ Летифов припомни, че отношението на ДПС към Турция е било винаги едно и също. "Но нашата родина си е Република България, внушенията, които се правят с превода, не са наша отговорност. 30 г. защитата на целостта на границите и на националните интереси, и на мира, и на добруването винаги са били нашите интереси. Всичко останало са еквилибристики", категоричен е той.

"Живеем в демократична страна, всеки е свободен да си прави срещи",  коментира Халил Летифов срещата на Бойко Борисов с Ердоган.

ДПС ще бъде участник в политическия живот, категоричен бе Летифов.

Ние имаме опита и експертизата, искаме ускорено развитие на България на базата на Зеления пакт, посочи и Станислав Анастасов, зам.председател на ДПС.