ДПС поиска главата на Велчев, БСП - на Марешки

Новини
10:24 - 16 Септември 2020
5821
ДПС поиска главата на Велчев, БСП - на Марешки

Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев да се оттегли от председателското място в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. За това настояха депутатите от ДПС в пленарната зала днес.

Поводът бе първа точка от програмата на днешното заседание, която предвижда промяна в състава на комисията - Лиляна Друмева от ГЕРБ да бъде назначена за неин член.

Това е вторият път в рамките на този парламент, в който ДПС искат оставката на Велчев. Миналият път това стана през 2017 г. с мотива, че той е правил ксенофобски излазвания.

"Тази комисия не е работеща, тя не се е състояла. Заменянето, допълването на член в тази комисия е преливане от пусто в празно. Кое налага тази промяна? Напоследък чуваме призиви за диалог, дори от премиера. Дали тези призиви се чуха от г-жа Дариткова, която предлага тези промени в комисията, защото именно в нея има нужда от диалог, иницииран от председателя на тази комисия.

Председателят е напълно неправилен в лицето на г-н Велчев, защото самият той е толкова далеч от правата на човека, колкото г-жа Дариткова е далеч от футбола. Тази комисия не се е състояла, защото за тези три години и половина не е произвела нито един продукт, няма съществен принос, двама нейни членове напуснаха комисията, реално ДПС няма представители в нея", каза депутатът от движението Джейхан Ибрямов.

"Председателят на тази комисия си позволи, меко казано, обидни квалификации по адрес на български граждани, преживели грозния възродителен процес. И всяка смяна извън смяната на председателя на тази комисия са несъстоятелни. Можем да започнем със мсяната на председателя. Какво правим г-жо Дариткова?", попита той.

"Тук се дава оценка за комисията от хора, които три години не са участвали и не участват изобщо в заседанията на тази комисия. И това е защото от тази трибуна аз им казах истината в очите. Всичко го има написано, всичко е в тези стенограми. Тези хора три години водят дела срещу мен. Четири дела минаха и те ги загубиха, сега предстои ново пред ВАС. Да изчакаме решението на съда, защото явно тук минаваме някакви граници. От сутринта се мъчим да внушаваме на съдебната система, нека си гледаме нашите неща и въпроси", отговори Велчев.

В същото време БСП също отправи свое искане - лидерът на “Воля” Веселин Марешки да се оттегли от поста си на зам.-председател на парламента. Ако не го направи, ГЕРБ да внесат предложение за свалянето му от поста. За това настоя от името на БСП червеният депутат и също зам.-шеф на парламента Кристиан Вигенин.

Поводът е присъдата на лидера на “Воля” Веселин Марешки от преди дни. Той бе осъден на четири години затвор  по обвинение за рекет и изнудване.

Преди изказването на Вигенин на парламентарната трибуна се качиха депутатите от “Воля” с тениски “Аз съм Марешки” и обявиха, че присъдата е несправедлива, правел се опит за очернянето на лидера им.

Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното твърдение за политическата кома, в която това Народното събрание е изпаднало, тази присъда е петно върху институцията. Тя остава в съзнанието на гражданите и в историята на парламента, заяви той.