ДПС призова за вот на балотажа за кандидата-обединител на нацията (НА ЖИВО)

Карадайъ иска ЦИК да отговори за броенето на бюлетините от чужбина

Политика
14:36 - 17 Ноември 2021
3798
ДПС призова за вот на балотажа за кандидата-обединител на нацията (НА ЖИВО)

ДПС определя като изключително важен балотажа между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков и подканя избирателите си да гласуват за онзи, който най-много се доближавал до профила на държавен глава, предложенот Движението.

"Кампанията ни бе такава, че очертахме очаквания профил на президентската институция. Припомням, за нас той е: обединител на нацията, на всички български граждани, независимо къде се намират те, да бъде стожер на Конституцията, законността и върховенството на право, да бъде в полето на съгласие и в кризи, и в нормално време, да бъде лице на държавността и на държавата пред света, да бъде глас на национално обединяващите каузи", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той не се ангажира с име, но в последните месеци определяше Радев с антоними на описаните по-горе личностни категории. 

"Вече имаме решение на ЦИК за обявяване на изборните резултати за "Дондуков" 2, но стоят няколко въпроса към комисия. Като погледнем сайта й, че има секции, в които контролите не се засичат с действителните гласове от машините. Самият аз имах възможността да участвам в работата на ЦИК и познавам изборния процес добре. В страната РИК-овете при приемане на документите от СИК имат ангажимент да следят протоколите и нанасят корекции, където е необходимо. За секциите от чужбина тази роля се изпълнява от ЦИК. Задавам няколко въпроса, тъй като констатирах 2 секции с разминавания: 

1. По колко часа са чакали СИК-ове в чужбина, докато си предадат протоколите на ЦИК? 

2. Как са приети протоколите, като не са засечени контролите?", отсече той.

По думите му трябва да стане ясно колко са протоколите с липсващи контроли и как ЦИК ги е приела. Според него би трябвало комисията да обясни на над 2000 български граждани, засечени досега, упражнили правото си на глас, а гласовете им не са били отразени в окончателния резултат. 

"В една от комисиите след направена проверка, първоначално изпратени данни до ЦИК са приети, но самата комисия в момента на предаването на данни, установява, че в черновата те са правилни, а в беловата - не, коригира ги на място, а ЦИК приема коригираните данни, но в окончателните резултати не ги е отразила", добави председателят на ДПС. 

Иначе ДПС отчита, че избирателната активност е била рекордно ниска, за разлика от подкрепата за Движението.