ДПС ще гласуват против проектокабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Хамид Хамид не спомена обещанието, което от партията му дадоха в петък да не пречат на сформирането на правителство

Новини
20:50 - 03 Юни 2023
7048
ДПС ще гласуват против проектокабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Депутатите от ДПС ще гласуват против проектокабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с премиер Николай Денков в пленарната зала следващата седмица. Това съобщи депутатът от движението Хамид Хамид в ефира на БНТ. Той обясни, че подкрепа от ДПС не е била търсена и, съответно, партията няма да я даде.

Не стана ясно какво става в такъв случай с обещанието, което дадоха от движението в петък, че няма да пречат на кабинета, за да позволят да се проведе конституционната реформа.

Нещо повече - Хамид даде да се разбере, че ДПС ще бъде готово по всяко време да атакува бъдещото управление. "Ако видим елементи от онзи запис (изтеклият запис от заседанието на ръководството на ПП - бел.ред.) и опити за бъдат овладени различни институции, опити за чистки в администрацията, ще попречим на това управление", закани се депутатът. И уточни, че това ще стане посредством "всички механизми на една опозиционна партия в Народното събрание".

Хамид посочи, че партията му няма доверие нито на ПП-ДБ, нито на ГЕРБ-СДС, тъй като те са излъгали избирателите си като са направили коалиция. По думите му, ДПС се доверява само на един човек в бъдещия кабинет - вицепремиерът Мария Габриел, която след 9 месеца трябва да оглави правителството на мястото на Денков. Що се отнася до срещата в петък с представителите на герберите и на десницата, в която изненадващо участваше депутатът бизнесмен Делян Пеевски, Хамид накратко каза: "Всеки народен представител участваше активно в разговора, в което няма нищо лошо."

Според депутата движението се ангажира само да участва в промените в Конституцията и в правосъдната реформа. И тук обаче направи уговорка - че ДПС ще действа като "гарант реформата да се осъществи по начин, който да съответства на Конституцията и законите". Той уточни, че наскоро лансираната от движението идея за свикване на Велико Народно събрание, не е била обсъждана с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

По въпроса за евентуално отстраняване на президента Румен Радев от поста му, за което се говори в последно време, Хамид даде личното си мнение, че няма основания за такова действие.