Драконови лодки се надпреварват в езеро край Русе

Фестивалът е днес и утре в лесопарка "Липник"

Новини
14:24 - 22 Юни 2024
2250
Драконови лодки се надпреварват в езеро край Русе

Фестивал на драконовите лодки се организира днес и утре на езерото в лесопарка "Липник" край Русе. Организатори на събитието са Общината и "Сдружение Драконови лодки. 

"Фестивалът е огромна възможност не само да се докоснем до спорта драконови лодки, до китайската култура, но е огромна възможност да усетим духа на единение и да се научим да правим нещата заедно като общество. Това е и силата на дракона, това е философията - в лодката сядат непознати хора и се научават да направят нещо заедно.

А и това е подготовка за Русе за световното първенство догодина, в което очакваме хиляди състезатели от цял свят", каза за БТА кметът на Русе Пенчо Милков. 

Състезания с драконови лодки ще има и през двата дни на гребната база. В надпреварата участват екипажи от по 10 и 20 души, а дистанциите са по 200 метра.

Сред състезателите е и Деян Димитров, който е служител в Община Русе. Той ще се включи заедно със свои колеги. По думите му са нужни тренировки, за да се плава с драконова лодка. 

"Със сигурност трябват тренировки, трябват упражнения, но когато отборът влезе веднъж в ритъм, се получава по-лесно", каза за БТА Димитров.

По думите му състезанието е атрактивно и интересно. 

"Удоволствие е за нас да се включим и да покажем нашия синхрон. Много голяма полза има това за сплотяване на колектива. Този спорт е много подходящ за тиймбилдинги", каза още Димитров.

Фестивалът предлага и разнообразна програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, арт базар, демонстрации на бойни изкуства и кулинарни изложби.

Организаторите информират, че състезанията с драконови лодки са все по-популярни в целия свят, а фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в списъците на световното нематериално културно наследство.