ДРАМА! Капитан Петко войвода ослепява

Легенди
12:16 - 13 Май 2020
7466
ДРАМА! Капитан Петко войвода ослепява

Легендарният актьор Васил Михайлов почти е ослепял и не може вече да чете. Още преди година човекът, изиграл емблематичната роля на капитан Петко войвода в едноименния сериал, призна, че е с влошено зрение и трудно чете и едва учи ролите си за театъра. Сега обаче положението е доста критично и Васил Михайлов изпитва големи затруднения като гледа телевизия, а за четене вече въобще не може да става и дума, разкриха пред Lupa.bg колеги на актьора. Освен това артистът има и проблеми с краката и едва ходи, подпирайки се на бастун.

„Малко професионално закъсах с очите и затова трудно чета, но все едно. Когато си много сам и вземеш Ботев или Вазов, и целият свят идва при теб", сподели преди време с вълнение актьорът по повод инициативата на Общобългарския комитет "Васил Левски". Михайлов се присъедини към каузата за издаването на диска "Васил Михайлов чете Вазов и Ботев", в която чете стихове от двамата поети. Актьорът направи това безвъзмездно, въпреки че още преди година вече трудно виждаше.

Lupa.bg научи, че 82-годишният Михайлов учи ролите си с помощта на асистент, който му чете репликите, а актьорът бързо ги наизустява, благодарение на таланта си, дългогодишния си опит и верния си слух.

Покрай влошеното здравословно състояние на капитан Петко войвода обаче избухна скандал, свързан с кампания за събиране на пари за операция на очите на големия актьор. Преди дни в. „Телеграф“ алармира, че измамници събират пари за операция на Васил Михайлов. В един от големите световни сайтове за благотворителни кампании – Go Fund Me, бе стартирано набирането на 2000 долара за 82-годишния ветеран на Военния театър.

Кампанията бе озаглавена „Очите на българската просвета“, а в текста се казваше: „Актьорът Васил Михайлов почти е загубил зрението си, но няма пари за операция на очите.“ За организатор бе посочено името Катерина Танева и линкове за дарения бяха споделени в много групи във фейсбук. Почитатели на актьора веднага откликнаха на зова за помощ и бяха събрани първите 180 долара. 

Малко по-късно самата Танева съобщи за края на кампанията. Причината е невъзможност за извършване на интервенцията. Ето какво написа тя: „Искаме първо да благодарим на всички дарители за отзива за тази кауза. В последствие разбрахме, че г-н Михайлов няма нужда от даренията защото катаракта не може да св оперира. Благодари искрено на всички. Даренията ще бъдат възстановени директно чрез платформата от 3 до 7 работни дни (кампанията бе закрита на 05.05.2020)."

Вчера Катерина Танева разясни, че всички дарители вече са получили средствата си. Така и не стана ясно до момента дали наистина става дума за измама или някой е искал да направи добро на Васил Михайлов без негово знание.