Драстичен скок на раковите болести при хора под 50 години в цял свят

Сред 14-те вида изследвани онкологични заболявания във възход 8 са свързани с храносмилателната система

Здраве
14:04 - 09 Септември 2022
3458
Драстичен скок на раковите болести при хора под 50 години в цял свят

Раковите заболявания при възрастните под 50 години са се увеличили драстично по целия свят, съобщава „Сайънс Алерт“. От 1990 г. насам броят на възрастните под 50-годишна възраст, страдащи от рак, се е увеличил драстично в целия свят, сочи научно изследване, цитирано от БГНЕС.

Обезпокоителното е, че нарастването на броя на раковите заболявания с ранна поява не изглежда да се забавя - и подобренията в скрининга не са в състояние да обяснят напълно тази тенденция.

"Установихме, че този риск се увеличава с всяко поколение",

казва един от изследователите, Шуджи Огино, патолог и епидемиолог в женската болница "Бригам" в Бостън. "Например хората, родени през 1960 г., са с по-висок риск от рак преди да навършат 50 години, отколкото хората, родени през 1950 г., и прогнозираме, че това ниво на риска ще продължи да се покачва в следващите поколения."

Не е ново, че раковите заболявания се увеличават в съвременното общество. Изследователите вече са наясно, че от 40-те и 50-те години на миналия век се наблюдава увеличаване на броя на хората, които се разболяват от късен рак, което означава развитие на рак след 50-годишна възраст. Но това, което екипът е искал да разбере, е

дали се увеличава и ракът с ранна поява - или честотата на раковите заболявания при хора под 50-годишна възраст.

В прегледа са разгледани данни за 14 вида рак: рак на гърдата, колоректален рак (КРР), ендометриален рак, рак на хранопровода, рак на екстрахепаталните жлъчни пътища, рак на жлъчния мехур, рак на главата и шията, рак на бъбреците, рак на черния дроб, рак на костния мозък, рак на панкреаса, рак на простатата, рак на стомаха и рак на щитовидната жлеза.

Данните за раковите заболявания в световен мащаб показват, че всички тези видове рак се увеличават при възрастните под 50-годишна възраст в периода 2000-2012 г.

Но изследователите са направили още една стъпка напред и са прегледали всички налични проучвания, които биха могли да хвърлят светлина върху възможните рискови фактори за тези видове рак. Те също така потърсили сведения в литературата, описващи уникални клинични и биологични характеристики на туморите на ранните видове рак в сравнение с тези на късните видове рак, които се диагностицират след 50-годишна възраст.

Целта, ако цитираме заглавието на статията, е била да се разбере: "Дали ракът с ранно начало е нововъзникваща глобална епидемия?" Според резултатите от изследването отговорът е "да". Поне така изглежда от 90-те години на миналия век насам.

"Честотата на рака с късна поява (при родените в края на 19-ти и началото на 20-ти век) започва да се увеличава през 50-те години на миналия век,

докато тази на рака с ранна поява (при родените в средата на 20-ти век) започва да се увеличава едва в началото на 90-те години на миналия век", пишат изследователите в статията.

И така, какво се е променило, за да станат хората, които навършват 50 години след 90-те години на ХХ век, по-застрашени от ранно възникване на рак?

Една от най-големите промени е засиленият скрининг, който несъмнено е допринесъл за повишената честота на откриване на рака с ранна поява. Но екипът отбелязва, че само по себе си това не е в състояние да обясни напълно промяната - особено като се има предвид, че

някои ранни видове рак се увеличават дори в страни, в които няма скринингови програми.

"Изглежда, че се е появило и истинско увеличение на честотата на ранните форми на няколко вида рак", пише екипът в статията.

Освен че в днешно време просто по-успешно се откриват ранните форми на рак, данните сочат, че "промяната" в честотата на раковите заболявания всъщност се е случила по-рано, когато тези, които сега са на средна възраст, са били деца, около средата на миналия век.

Не е тайна, че животът ни се е променил много оттогава - особено след появата на силно преработените храни - и

уликите сочат, че в това е намесена някаква комбинация от хранене, начин на живот, тегло, излагане на околната среда и микробиом.

"Сред 14-те вида рак във възход, които изследвахме, 8 бяха свързани с храносмилателната система", обяснява епидемиологът Томотака Угай от Харвардското медицинско училище. "Храната, която консумираме, подхранва микроорганизмите в червата ни. Тя влияе пряко върху състава на микробиома и в крайна сметка тези промени могат да повлияят на риска от заболяване и резултатите от него."

Други рискови фактори са сладките напитки, диабет тип 2, затлъстяването, заседналият начин на живот и консумацията на алкохол, като всички те са се увеличили значително от 50-те години на миналия век насам.

Интересно е, че докато продължителността на съня на възрастните не се е променила драстично през последните няколко десетилетия, децата спят много по-малко, отколкото преди десетилетия, отбелязва екипът.

„Нарастването на броя на раковите заболявания с ранна поява вероятно ще става все по-осезаемо в страните с ниски и средни доходи, което потенциално може да доведе до глобална пандемия от ракови заболявания с ранна поява", твърдят учените.