Дръжте се, софиянци: Строят пробива на бул. „Филип Кутев“

Актуални новини
20:13 - 03 Април 2023
4822
Дръжте се, софиянци: Строят пробива на бул. „Филип Кутев“

Изграждането на пробива на столичния булевард „Филип Кутев“ започва от утре, съобщиха от Столичната община. Това е изцяло нов участък от булеварда от кръстовището с ул. „Сребърна“ до бул. „Симеоновско шосе“ и бул. „Г. М. Димитров“.

Строителството му започва, след като бе изпълнено разширението от ул. „Атанас Дуков“ до ул. „Сребърна“ заедно с корекция на река Драгалевска.

Булевард „Филип Кутев“ принадлежи към първостепенната улична мрежа, изграждането на пробива е част от третия градски ринг и заедно с бул. „Тодор Каблешков“ осигуряват връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“, посочват от общината.

Новият участък от булеварда е с дължина около 1,2 км. Той ще бъде с две платна за движение по 10,50 м, с по три ленти в посока и два тротоара с ширина от пет метра. Запазва се и разделителна ивица за изграждане на трамвайно трасе. Ще бъдат изпълнени нови тротоари и улично ЛЕД осветление. Предвидена е и велоалея по тротоара.

На местата на пешеходните пресичания ще бъдат поставени тактилни ленти за осигуряване на достъпна среда.

„Обезпечаването на строителството отне време заради стотиците частни имоти в обхвата на трасетата, които общината успя да придобие. За съжаление, в повечето случаи това минава през времеемки съдебни процедури. Остава ни да решим казуса само с два частни имота по разширението на бул. „Т. Каблешков“, написа в профила си във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.