Дронове и ракети атакуваха много райони на Украйна

Украйна
11:03 - 12 Септември 2024
638
Дронове и ракети атакуваха много райони на Украйна

През нощта военновъздушните сили на Украйна съобщиха за движението на множество групи "Шахеди" в цялата страна. Тази информация разпростани Би Би Си.

В град Конотоп в Сумска област, в резултат на нападение на "Шахеди" през нощта токът е спрял и най-малко 14 души са пострадали.

Според прокуратурата в четвъртък вечерта са атакувани обекти от критична и гражданска инфраструктура, пострадали са седем жилищни сгради, една частна къща, както и лечебно и учебно заведение.

От кметството на Конотоп съобщиха, че след атаката в града са започнали прекъсвания на тока, тъй като енергийната инфраструктура е сериозно повредена. Властите не уточняват кои обекти са атакувани.

След удара двама души са хоспитализирани, единият от които е в критично състояние (в кома), написа ръководителят на градската администрация Артем Семенихин. Той добави, че мъжът е бил "на път да спаси жертвите".

В повечето региони, включително Киев, беше обявена въздушна тревога. Сега тя продължава да работи в Сумска област, Полтава и Харков.

Украинските медии съобщават и за експлозии в Хмелницка и Киевска области. Областната администрация на Киев отбеляза, че в региона действа ПВО.

Съобщенията за масирана атака с дронове срещу Украйна започнаха да се появяват късно в сряда вечерта, когато дронове излетяха от граничните райони на Русия към северните райони на Украйна.

След 6 часа сутринта киевско време ВВС на украинските въоръжени сили съобщиха, че руски дронове продължават да се движат в Черниговска, Киевска и Хмелницка област.

ВВС на украинските въоръжени сили по-късно съобщиха, че в четвъртък вечерта руските военни са обстреляли територията на Украйна с 69 ракети и дронове.

Според ВВС Черниговска област е била поразена от две балистични ракети Искандер-М, изстреляни от района на Курск, както и самолетна ракета Х-59/69 от района на Брянск (фактът, че тези ракети са били свалени, не е включен в доклада).

Украинските военни също пишат за изстрелването на две крилати ракети Х-22/32 по посока на остров Змейни в Черно море. От 64 дрона от типа "Шахед", открити в небето над Украйна, 44 дрона са били свалени, три са "отлетели обратно в Русия", а още четири са били "локално изгубени на украинска територия", твърдят ВВС.

Към 09:00 часа киевско време атаката с дронове продължава, като се съобщава за четири руски дрона в небето над Украйна.