Русия губи близо 1 млрд. долара от украинското нахлуване в Курск

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) навлязоха изненадващо в руската област на 6 август

Русия
10:08 - 12 Септември 2024
790
Русия губи близо 1 млрд. долара от украинското нахлуване в Курск

Икономическите щети за Русия от украинското нахлуване в руската Курска област възлизат на близо 1 млрд. долара, заяви губернаторът Алексей Смирнов, цитиран от Ройтерс. Над 150 000 души са били евакуирани, разбра се още от думите му.

Според него приблизителните щети възлизат на десетки милиарди рубли и продължават да растат. Презентация, направена от него, показва, че общите загуби на Русия са достигнали 935 млн. щатски долара.

Жътвата не е била завършена в район от 160 хил. хектара, а 500 хиляди тона маслодайни култури и 700 хиляди тона захарно цвекло са били повредени или изнесени от Русия.

Данните на Смирнов сочат още, че над 300 хиляди тона зърно са останали в складовете в окупираните от Украйна територии. Той съобщава и за значителни загуби в животновъдния сектор, включително за над 350 хиляди прасета и едър рогат добитък, предаде БТА.

Междувременно в сряда вечерта медии съобщиха за започнала мощна руска контраатака в Курска област. Твърди се, че ВСУ може да са загубили контрола си над важното от стратегическа гледна точка село Снагост.

ска област с хиляди войници, подкрепени от дронове и тежко въоръжение, включително произведени на Запад оръжие и техника. Областта е голям производител на зърно и е допринесла с 4% от общата жътва на зърно в Русия за последната година.

„Въвеждането на режим на извънредни ситуации и режим на контратерористична операция оказа значителен ефект върху икономиката на областта“, призна още губернаторът на областта Смирнов.