Дронове камикадзе удариха Киев

Техеран отрича да доставя военна техника на Москва

Украйна
12:21 - 17 Октомври 2022
2102
Дронове камикадзе удариха Киев

В ранните часове на тази сутрин Киев отново е бил разтърсен от експлозии, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко.

В социалните мрежи кметът съобщи, че експлозията е станала в Шевченковския район на столицата - район, който неведнъж е бил обстрелван досега.

Тревогата за въздушна опасност продължава. Кличко призовава гражданите да останат в бомбоубежищата.

Ръководителят на украинските железници Александър Камишин потвърди, че е имало удари в района на централната жп гара в Киев. При ударите в този район няма жертви, пътниците са в безопасност.

Ръководителят на украинската президентска администрация Андрий Ермак заяви, че столицата е била атакувана от безпилотни дронове камикадзе.

"Руснаците смятат, че това ще им помогне, но подобни действия са като агония. Нуждаем се от повече системи за противовъздушна отбрана, и то възможно най-скоро. Нямаме време за бавни действия. Повече оръжия за защита на небето и унищожаване на врага. Така и ще бъде", пише Ермак.

Според украински източници Русия е обстрелвала и други региони в страната, освен украинската столица Киев. Съобщения за взривове имаше и от областите Суми, Днепропетровск и Одеса. Според информационната агенция dpa руски военни блогъри, близки до Кремъл, съобщават за обстрел на енергийната инфраструктура на страната.

По последни данни четири са били взривовете в столицата Киев тази сутрин, два от които в централния Шевченския регион. Един от ударите е бил по многоетажна жилищна сграда.

Движението на влаковете и метрото в града не е преустановено, но кметът Виталий Кличко предупреди, че някои части на града са затворени за автомобилно движение.

Кметът съобщи и че 18 души за спасени, след като са били блокирани в риуни на сграда, спасителната операция продължава за поне още двама.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира ударите по Киев в социалните мрежи: Врагът може да удари по нашите градове, но няма да ни сломи.Агресорите ги очаква справедливо наказание и ще бъдат осъдени от бъдещите поколения. Победата е наша!".