Дуров трябва да плати 5 млн. евро гаранция , проговори адвокатът му

Актуални новини
11:29 - 29 Август 2024
987
Дуров трябва да плати 5 млн. евро гаранция, проговори адвокатът му

Шефът и основател на Telegram Павел Дуров е официално разследван във Франция като част от по-мащабно разследване на организираната престъпност в приложението за съобщения, съобщават прокурорите.

39-годишният Дуров не е задържан под стража, а е поставен под съдебен надзор и трябва да плати гаранция от 5 милиона евро.  Роденият в Русия милиардер, който също е френски гражданин, също трябва да се явява във френско полицейско управление два пъти седмично и няма право да напуска територията на Франция.

Дуров беше задържан за първи път при пристигането си на летище Le Bourget северно от Париж миналата събота по силата на заповед за престъпления, свързани с приложението.

В изявление от сряда парижките прокурори казаха, че Дуров е бил подложен на официално разследване за предполагаеми престъпления, които включват:

- Съучастие в администрирането на онлайн платформа за извършване на незаконни транзакции от организирана банда
- Отказ за комуникация с властите
- Съучастие в организирано престъпно разпространение на сексуални изображения на деца

Във Франция подвеждането под официално разследване не означава вина или непременно води до съдебен процес – но показва, че съдиите считат, че има достатъчно случай, за да продължат разследване.

Засега Дуров не е направил публичен коментар относно последните събития. Но адвокатът му Дейвид-Оливие Камински каза, че Telegram спазва във всяко отношение европейските цифрови разпоредби и е модерирана по същите стандарти като другите социални мрежи.

Според него е „абсурдно“ да се предполага, че клиентът му може да е замесен „в престъпни действия, които не го засягат нито пряко, нито косвено“.

Безпрецедентно е собственик на социална медийна платформа да бъде арестуван поради начина, по който тази платформа се използва, и това подхрани ожесточен дебат онлайн относно свободата на словото и отговорността. По-рано технологични шефове са били изправяни пред законодателите за конфронтационни критики относно техните практики и пропуски, но не са били срещани от правоприлагащите органи на летищата.

Илон Мъск, собственикът на X, защити г-н Дуров, твърдейки, че умереността е „пропагандна дума“ за цензура. Той призова за освобождаването на Дуров. А Крис Павловски, основателят на противоречиво приложение за споделяне на видео, наречено Rumble, каза, че е избягал от Европа след задържането на Дуров.

Докато повечето от най-големите социални мрежи в света се ангажират с национални и международни органи, когато става въпрос за сериозни престъпления като споделяне на изображения на сексуално насилие над деца, Telegram е обвинен, че ги игнорира. Фирмата, която сега е със седалище в Дубай, настоява, че нейните инструменти за модериране да отговарят на индустриалните стандарти.

Френският президент Еманюел Макрон каза по-рано тази седмица, че Франция е дълбоко ангажирана със свободата на изразяване и че решението за задържането на Дуров не е "по никакъв начин... политическо".

Огромни групи от до 200 000 души могат да споделят и коментират информация и съдържание в Telegram - WhatsApp от друга страна ограничава максималния си размер на групата до малко над 1000. Въпреки че съобщенията в Telegram могат да бъдат криптирани, което означава, че само подателят и получателят могат да ги преглеждат, това не е активирано по подразбиране и трябва ръчно да се включи към частни чатове.

В понеделник вечерта парижките прокурори казаха, че Дуров е задържан в ареста като част от разследване за киберпрестъпност. В отговор Telegram каза, че Дуров "няма какво да крие".

Русия каза, че без "сериозна база от доказателства" обвиненията могат да се разглеждат като акт на "сплашване" срещу голяма технологична компания за политически цели.

Telegram е класирана като една от основните социални медийни платформи.

Основана е през 2013 г. и е особено популярна в Русия, Украйна и други държави от бившия Съветски съюз, както и в Иран.

BBC разкри в сряда, че Telegram - която има повече от 950 милиона регистрирани потребители - многократно е отказала да се присъедини към международни програми, насочени към откриване и премахване на материали за малтретиране на деца онлайн.

Дуров, който също основа популярната руска социална медийна компания VKontakte, напусна Русия през 2014 г., след като отказа да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните общности в платформата.

Той също така притежава паспорти на Сейнт Китс и Невис и Обединените арабски емирства.