Дутерте: Ако не се ваксинирате, ще ви арестувам и инжектирам

Филипините са гореща точка на COVID-19 в Азия, с повече от 1,3 милиона случая

Свят
12:27 - 22 Юни 2021
2628
Дутерте: Ако не се ваксинирате, ще ви арестувам и инжектирам

Филипинският президент заплаши, че ще арестува филипинци, които отказват ваксинацията срещу COVID-19, и им каза да напуснат страната, ако не съдействат за усилията за ограничаване на пандемията, съобщава АП.

Президентът Родриго Дутерте, който е известен със своите публични изблици и провокативна реторика, заяви по телевизията, че е раздразнен от хора, които отказват да се имунизират и след това помагат за разпространението на коронавируса.

"Не ме разбирайте погрешно. В тази страна има криза. Има национална извънредна ситуация. Ако не искате да се ваксинирате, ще ви арестувам и ще ви инжектирам ваксината в задника", каза Дутерте.

"Ако не се съгласите да бъдете ваксинирани, напуснете Филипините. Отидете в Индия, ако искате или някъде в Америка", каза той и добави, че ще нареди на регионални лидери да съставят списък на отказващите жители.

Адвокатът по правата на човека, Едре Олалия, изрази загриженост относно заплахата на Дутерте, заявявайки, че президентът не може да нареди арестуването на никой, който не е извършил престъпление.

Дутерте и неговата администрация са изправени пред критики заради кампания за ваксинация, обременена с проблеми с доставките и колебливост на обществеността. След многократни закъснения ваксинациите започнаха през март.

Дутерте обвини за проблемите богатите западни страни, които поставиха приоритет на собствените си граждани, оставяйки по-бедните страни като Филипините.

Филипините са гореща точка на COVID-19 в Азия, с повече от 1,3 милиона случая и поне 23 749 смъртни случая.