Дутерте нареди децата да стоят вкъщи и да гледат телевизия

Властите обявиха, че децата от 10 до 14 г. ще могат да излизат навън от февруари

Свят
13:13 - 26 Януари 2021
2705
Дутерте нареди децата да стоят вкъщи и да гледат телевизия

Президентът на Филипините Родриго Дутерте върна заповед децата на възраст от 10 до 14 г. да си стоят по домовете и да гледат телевизия, докато държавата се бори с коронавируса, информира АФП.

Като цяло от началото на пандемията в по-голямата част от страната са издадени заповеди децата и възрастните хора да си стоят по домовете.

„Приберете се по домовете...децата са добре, ако гледат само телевизия. Телевизията може да им задържи вниманието цял ден”, каза Дутерте.

Докато много родители нарушават правилата и позволяват на децата да играят в парковете или на улицата, мерките не позволяват на семействата да посещават търговските центрове. Училищата остават затворени.

Миналия петък властите обявиха, че децата от 10 до 14 г. ще могат да излизат навън от февруари. Но Дутерте отхвърли решението в понеделник вечерта и се мотивира, че не иска най-младите да хванат по-заразния британски щам на коронавируса. В страната има 17 потвърдени случая с новия щам, включително и три деца.

"Страхувам се, защото този нов щам засяга децата", каза той.

Филипините е една от най-засегнатите държави в Югоизточна Азия с над 500 000 случая.

Администрацията на Дутерте е критикувана, че се бави със сдобиването на ваксини срещу коронавируса, като по-големите количества се очакват да бъдат доставени през втората половина на годината.

Правителството очаква икономиката да се свие с 9,5% през 2020 г.