Двама българи са сред най-издирваните престъпници от Европол

Петър Досев е преследван за трафик на хора, а Антон Петковски - за двойно убийство

Крими
20:44 - 04 Декември 2021
11287
Двама българи са сред най-издирваните престъпници от Европол

Българска следа! Европол публикува списък с 62-ма най-издирвани престъпници в Европа. Сред тях са имената на двама българи Петър Досев и Антон Петковски.

Кои са те? Досев се издирва за трафик на хора, Петковски е за убийства.

Досев е осъден на седем години затвор преди да се укрие. Между октомври 2003 г. и 2 февруари 2005 г. в градовете Димитровград и Аахен той вербува и транспортира четири млади българки заедно съюз с друг престъпник с цел сексуална експлоатация.

Петковски е осъден на доживотен затвор. На 12 декември 2001 г. в село Селище в престъпна общност с друг българин застрелва възрастен мъж. Няколко часа по-късно в покрайнините на същото село Петковски застрелва своя съучастник, вероятно, за да прикрие следите си. Той също така сменя лицето си, за да не бъде идентифициран.

Профилите на 62-ма най-издирвани престъпници в Европа бяха публикувани на уебсайта на европейската правоприлагаща агенция Европол заедно с призив към обществеността да помогне за намирането им. Списъкът включва 61 мъже и една жена. Сред тях има мошеници, наркодилъри, обирджии и убийци.

Най-известният заподозрян е 41-годишният австриец Ян Марсалек, бивш президент на Wirecard, немска разплащателна компания. Европол смята, че е извършил големи търговски измами и злоупотреби, както и други имуществени и икономически престъпления и е незаконен извън Германия.

Много от тези в списъка бяха с дълги присъди, но успяха да избягат. На някои от тях се предлагат големи парични награди за информация, водеща до тяхното залавяне, посочва Марица.