Двама британци и един мароканец бяха осъдени на смърт в ДНР

Тримата мъже казаха, че ще обжалват решението

Новини
18:11 - 09 Юни 2022
3799
Двама британци и един мароканец бяха осъдени на смърт в ДНР

Двама британци и един мароканец, държани от руските сили в Украйна, са осъдени на смърт, съобщават руски държавни медии.

Шон Пинер на 48 години, Ейдън Аслин - на 28, заедно с мароканския национал Саудун Брахим бяха заловени по време на битки в Украйна, припомня DailyMail.

Върховният съд на подкрепяната от Русия Донецка народна република (ДНР) издаде смъртни присъди в четвъртък, съобщи руската агенция РИА Новости. Тримата мъже казаха, че ще обжалват решението, предаде ТАСС. Съдът не е международно признат, подчертава БГНЕС. Много наблюдатели определиха делото като "показен процес".

И двамата британци заявиха, че са служили в украинската морска пехота, което ги прави войници на активна служба, които следва да бъдат защитени от Женевските конвенции за военнопленниците. Въпреки това руските държавни медии представиха мъжете като наемници и съдът ги осъди по обвинението, че "са били наемници".

Депутатът Робърт Дженрик заяви пред радио BBC 4, че процесът е "напълно възмутително нарушение на международното право и трябва да бъде осъден".