Двама души загинаха след мощните бури в Испания

Още трима са в неизвестност след проливните дъждове

Новини
18:58 - 04 Септември 2023
1622
Двама души загинаха след мощните бури в Испания

Двама души загинаха, а трима се водят в неизвестност след силните бури и проливните дъждове, които се изляха над почти цялата територия на Испания. Най-засегнатите автономни региони са Мадрид, Кастилия и Леон, Каталуния и Валенсия.

Разрушени са улици, сринати са мостове, наводнени са метростанции, прекъснати са влаковите линии, унищожени са стотици къщи и обществени сгради.

В провинция Толедо, до Мадрид почина един човек, а друг се води в неизвестност. Мъжът, който бе открит мъртъв е пътувал с колата си в община Баргас, когато е бил пометен от силните порои.

В този регион е регистриран и единият от изчезналите. Другият смъртен случай е на човек, заседнал в асансьор в град Казарубиос де Монтес. Пожарникарите са се опитали да го спасят около полунощ в неделя, но не са успели.

В община Мадрид семейство е пътувало в кола, когато са паднали във водите на река Алберче, Алдеа дел Фресно. Водолазите все още издирват бащата, а 10-годишният му син е намерен на едно дърво с хипотермия.

Сигнал за него е подаден от пазача на частно имение наблизо. Майката и дъщерята са открити от аварийните екипи и са настанени в болница "Крал Хуан Карлос".

В същото време във Виламанта, спешните служби издирват 83-годишен мъж, който е бил пометен от течението, когато е бил в близост до резиденцията, в която живее.

"Не знаем дали има още изчезнали хора, по принцип се смята, че не, но не можем да го потвърдим със сигурност", каза регионалният премиер на Мадрид Изабел Диас Аюсо в Алдеа дел Фресно, където бурята разруши три моста.

Тя ще поиска Мадрид и Толедо да бъдат обявени за катастрофална зона, за да може след бурята да се пристъпи по-бързо към възстановяването им.

Материалните щети се изчисляват на милиони евро. Само в неделя на телефон 112 са постъпили над 16 800 обаждания и са регистрирани около 1 800 сериозни инциденти.