Двама футболни съдии арестувани в акцията срещу БФС

Спорт
00:02 - 16 Октомври 2019
7841
Двама футболни съдии арестувани в акцията срещу БФС

Двама съдии, ръководещи мачове от родния футболен шампионат, са сред арестуваните за корупция при акцията на ГДБОП срещу БФС, научи първо Lupa.bg. Реферите са задържани не в щурмуваните от спецченгетата офиси на футболния съюз в София, а в домовете си.

Както Lupa.bg вече информира, при акцията срещу БФС бе арестуван шефът на съдийската комисия Йордан Сталев. Той бе задържан в Пловдив и отведен в сградата на ГДБОП за разпит. Часове по-късно Йордан Сталев бе освободен и се е прибрал в дома си. "Не съм единствения разпитван, и други от футболния съюз са били разпитвани. Не се притеснявам от нищо, но не желая да коментирам темата за разпита ми", цитиран е Йордан Сталев от спортния сайт dsport.

В София, в сградата на Зоналния съвет на БФС, помещаваща се на улица „Иван Асен II” пък бе арестувана Илонка Джалева, която отговаря за съдийските наряди за мачовете от българското футболно първенство.

Шефът на съдиите Йордан Сталев е бил закопчан в Пловдив и отведен за разпит в сградата на ГДБОП

„Разследването е по член 307 б, касаещ „престъпления срещу спорта”, обяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Засега не са обявени официално имената на останалите трима задържани.

Според близък до разследването обаче, сред арестуваните е футболния рефер от Петрич Ивайло Стоянов – Сватбата. Той е и международен съдия, но съдийството му често е съпътствано от скандали.

Ивайло Стоянов придоби светска популярност преди няколко години, когато участва в реалити формат за младоженци на шоумена Слави Трифонов. Реферът от Петрич е женен за любимата си Фотка, но преди няколко месеца бе пребит в дискотека, след като задявал 19-годишно момиче.

Другият задържан е съдия от Перник, който свири мачове основно във Втора лига. Задържан е и още един високопоставен чиновник от футболния съюз заради съмнения за корупция и манипулиране на съдийски назначения и резултати от мачове.

Международния рефер Ивайло Стоянов - Сватбата е сред арестуваните при акцията за корупция срещу БФС, засега официална информация за задържането му няма.

Засега не е ясно дали петимата арестувани ще бъдат освободени след разпитите или ще бъдат задържани за 24 часа, както и дали ще им бъдат повдигнати обвинения.