Двама убити футболни фена при стрелба в Брюксел

ЕС
23:06 - 16 Октомври 2023
5121
Двама убити футболни фена при стрелба в Брюксел

Двама шведски футболни фена бяха убити в понеделник вечерта при стрелба близо до центъра на белгийската столица Брюксел. Това съобщава Политико, като цитира изявление на полицията.

Въоръженият мъж вероятно е член на "Ислямска държава". Медиите излъчиха любителски видеоклипове, показващи мъж, който стреля няколко пъти близо до гара с голямо оръжие.

Шведският национален отбор по футбол играе срещу Белгия на стадион Хейсел.

Полицията съобщи, че е стреляно близо до Place Sainctelette и Boulevard du Neuvième de Ligne малко след 19:00 часа и на място веднага са изпратени патрули.

Потвърдено е, че двама души са мъртви, каза говорителят на полицията в Брюксел Илзе ван де Кере, но повече подробности не са налични веднага.

"Разследването продължава", каза тя.

"Ужасна стрелба в Брюксел", написа белгийският вътрешен министър Аналис Верлинден в X, добавяйки, че заподозреният стрелец е бил проследен от полицията.

Кметът на Брюксел Филип Клоуз каза: "След стрелбата в Брюксел полицейските служби се мобилизират, за да гарантират безопасността в и около нашата столица" в сътрудничество с министерството на Верлинден.

Припомняме, че през юли съд в Брюксел обвини осем мъже, че са виновни за "терористичните" атаки в белгийската столица през 2016 г., при които загинаха 32 души, а над 300 бяха ранени.

Салах Абдеслам, който излежава доживотна присъда за нападенията в Париж през 2015 г., също е сред осемте осъдени за престъпленията в Брюксел.

Мохамед Абрини, известен като "мъжа с шапката", също беше признат за виновен по делото.

Присъдите ще бъдат определени в съответствие с белгийското законодателство по време на втората фаза на процеса.

През март 2016 г. две взривни устройства бяха задействани в залата за заминаващи на летище "Завентем" в Брюксел, а друг взрив бе извършен във влак на метростанция "Маелбек", разположена в квартала с европейските институции на столицата.