Две адвокатки жалят ареста на Васил Божков

Общество
11:47 - 27 Февруари 2020
3735
Две адвокатки жалят ареста на Васил Божков

Две адвокатки обжалват 72-часовия арест на Васил Божков и бизнес партньора му Георги Попов в тяхно отсъствие. Делото се гледа в Апелативния специализиран съд, като председател на състава е шефът на съда Георги Ушев.

Според Милена Миланова, служебен защитник на собственика на "Нове холдинг", всеки прокурорски акт подлежи на обжалване. Тя смята, че мярката задържане за 72 часа е безпрецедентна, защото Божков не е арестуван у нас, освен това постановлението за тази мярка не е сведено до неговото знание и съответно той не е могъл да се защити. Според нея той бил търсен само веднъж на своя домашен адрес и на следващия ден е бил обявен за издирване чрез Интерпол и издадена европейска заповед за арест. 

Миланова посочи, че ограничителната мярка задържане за 72 часа, наложена от прокуратурата продължава повече от месец.

Според другата служебна защитничка Надежда Николова, която представлява бизнеспартьора на Васил Божков - Георги Попов, не било ясно дали Попов е търсен и на кой адрес и дали някой му се е обаждал по телефона да го призовава. Божков и Попов не са в България, а в ОАЕ, затова техните служебни защитници атакуват задочно ареста от 72 часа, който е наложен при повдигане задочно на обвиненията. Това задържане се поставя от прокуратурата.

Съдът ще се произнесе по жалбите в 11:30. След това е делото по протеста на прокуратурата срещу пускането на съпругата на Васил Божков - Елена Динева, срещу 1,5 млн. лева.

Докато чакаше реда на делото в двора на спецсъда Динева се засече и с други видни подсъдими. Първо с издателя Иво Прокопиев, а след това с бизнесмена Гриша Ганчев. Тя любезно се поздрави и с двамата.