Две бели мечки нападнаха и убиха човек

Свят
13:34 - 14 Август 2024
1555
Две бели мечки нападнаха и убиха човек

Мъж е бил убит след нападения на две бели мечки. Той е работел в отдалечен радарен обект в канадската Арктика.

Фаталното нападение е станало в четвъртък, 8 август, на станцията на остров Бреворт в крайната североизточна част на канадската територия Нунавут, съобщава корпорацията Nasittuq, която управлява съоръжението. 

"Служители на Nasittuq се отзоваха на мястото и едно от животните беше умъртвено. Мислите и молитвите ни са със семейството, приятелите и колегите, засегнати от тази загуба", се казва в изявление на компанията.

Те добавиха, че засега не разкриват самоличността на лицето от уважение към семейството му.

Nasittuq е контролирана от инуитите корпорация, която помага за експлоатацията и поддръжката на Северната предупредителна система - мрежа от 47 радарни обекта, които се простират на повече от 5 000 км в северната част на Канада. Работи от края на 80-те години на миналия век и основната ѝ цел е да открива самолети и крилати ракети в полярния регион на Северна Америка. Компанията управлява и инфраструктурата около системата, включително 47-те хеликоптерни площадки, пистите с чакъл, над 118 сгради и 311 резервоара за съхранение на гориво в насипно състояние.

Полярните мечки са свирепи хищници, които ловуват почти всичко, до което се докопат - включително и хора. Големите мъжки екземпляри могат да достигнат височина над 3,3 метра на задните си крака.

Въпреки това смъртоносните нападения срещу хора са доста редки. Проучване от 2017 г. установи, че мъжките са склонни да нападат, когато са отчаяни и "подложени на хранителен стрес", докато агресията от страна на женските е още по-рядка и най-често се дължи на защитата на малките им.

Между 1870 г. и 2014 г. в Канада, Гренландия, Норвегия, Русия и САЩ са потвърдени 73 нападения от полярни мечки, в резултат на които са загинали 20 души и 63 са били ранени. Очевидно е обаче, че нападенията стават все по-чести - 47 от тези нападения са станали между 1960 г. и 2009 г., а 15 нападения са се случили в краткия период между 2010 г. и 2014 г.

Част от причините за такова увеличение на нападенията са топящите се арктически морета, които карат гладните бели мечки да прекарват повече време на сушата. Едновременно с това човешката дейност все по-често посяга на естественото местообитание на мечките, създавайки перфектна буря.

"Това е много тясно свързано с намаляването на морския лед, тъй като всяка година той се отдалечава все повече от брега. Мечките сега трябва да направят избор, тъй като ледът се топи всяка година: дали да останат на леда и да се оттеглят заедно с него в дълбоките арктически води, или да скочат, да излязат на брега и да се възползват от шансовете си на сушата?", каза тогава в изявление Джеф Йорк, старши директор по опазването на природата в организацията Polar Bears International и съавтор на проучването от 2017 г.

"Тези, които излизат на брега, могат да влязат в конфликт с човешки общности или дейности. И тъй като те стават все по-отчаяни от търсенето на храна, може да поемат по-големи рискове", добави Йорк.