Две "Катюши" удариха американска военновъздушна база в Ирак

Ранени са няколко военни, материалните щети още се уточняват

Новини
09:11 - 06 Август 2024
1417
Две "Катюши" удариха американска военновъздушна база в Ирак

Две ракети "Катюша" са били изстреляни срещу американската военновъздушна база "Айн ал Асад" в Ирак, предаде Си Ен Ен.

При атаката са били ранени няколко американски военнослужещи, съобщи служител на отбраната на Щатите. Нанесените материални щети все още се уточняват.

Атаката идва на фона на изключително високото напрежение в Близкия изток. Съединените щати се подготвят за отмъщението на Иран срещу Израел заради убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран миналата седмица.

Властите в Израел не са коментирали убийството на Хания. "Хизбула" в Ливан също обеща да отмъсти на Израел след убийството на един от нейните висши командири в Бейрут по-малко от ден преди убийството на Хания.

Атаката се случва само няколко дни, след като министърът на отбраната Лойд Остин нареди изпращането на допълнителни военни части в региона. Към Близкия изток потегли ударна група от самолетоносачи, ескадрила изтребители и няколко военни кораба.

Въпреки че не е ясно кой е извършил ракетната атака, няма особени съмнения. Американски служители отдавна обвиняват подкрепяните от Иран милиционерски формирования за провежданите атаки срещу американски и коалиционни сили в Ирак и Сирия.

Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх обяви миналия месец след атака с дрон срещу "Айн ал Асад", че тя най-вероятно е извършена от ирански групи.