Две трети от тропическите гори по света са унищожени

Загубата на гори също така е основен фактор за затоплящите климата емисии

Свят
13:20 - 08 Март 2021
1437
Две трети от тропическите гори по света са унищожени

Хората са деградирали или унищожили приблизително две трети от оригиналното покритие на тропическите гори в света, разкриват нови данни - повишавайки тревогата, че ключов природен буфер срещу климатичните промени бързо изчезва, информира "Ройтерс".

Загубата на гори също така е основен фактор за затоплящите климата емисии, като гъстата тропическа горска растителност представлява най-големият жив резервоар на въглерод.

Сечта и преобразуването в земя, главно за селско стопанство, са унищожили 34% от оригиналните девствени тропически гори в света и са деградирали още 30%, оставяйки ги по-уязвими на пожар и бъдещо унищожение според анализ на Фондацията за тропическите гори в Норвегия.

Повече от половината от унищожението от 2002 г. насам е в Амазонската джунгла в Южна Америка и гранични тропически гори.

Тъй като повече тропически гори се унищожават, има повече потенциал за климатични промени, което от своя страна затруднява оцеляването на останалите гори, изтъква авторът на доклада Андерс Крог, изследовател на тропическите гори.

"Това е ужасяващ цикъл", подчерта Крог и уточнява, че общата загуба на тропически гори между 2002 и 2019 г. е по-голяма от площта на Франция.

Процентът на загубите през 2019 г. приблизително съответства на годишното ниво на унищожение през последните 20 години, като гора с размерите на футболно игрище изчезва на всеки 6 секунди според друг неотдавнашен доклад на Световния институт за ресурсите.

Бразилската Амазонска джунгла е подложена на силен натиск през последните десетилетия, след като селскостопанският бум накара фермерите и спекулантите със земя да опожаряват парцели земя за соя, говеждо и други култури. Тази тенденция се влоши от 2019 г. насам, когато десният президент Жаир Болсонару встъпи в длъжност и започна да отслабва екостандартите.

Амазонската джунгла също така представлява най-добрата надежда за запазване на това, което тропическите гори остават. Според Крог Амазонската джунгла и нейните съседи - горите около река Ориноко и в Андите - представляват 73,5% от тропическите гори, които все още са непокътнати.

Новият доклад "затвърждава, че Бразилия трябва да се грижи за гората", настоя Ане Аленкар, географ от Института за изследване на околната среда в Амазония, която не е участвала в проучването. "Бразилия има най-голямият дял от тропическите гори в света и освен това губи най-много", уточнява Аленкар.

Островите от Югоизточна Азия, принадлежащи предимно на Индонезия, са на второ място по унищожаване на горите от 2002 г. насам, като голяма част от тези гори са изчистени за плантации от палмово масло.

Централна Африка се нарежда на трето място, като по-голямата част от разрушенията са съсредоточени около басейна на река Конго, поради традиционно и търговско земеделие, както и дърводобив.

Горите, които в доклада са определени като влошени, са били или частично унищожени, или унищожени и след това заменени от вторичен растеж на горите, каза Фондация за дъждовни гори в Норвегия.

Определението на този доклад за непокътната гора може да е прекалено строго, предупреди Тасо Азеведо, координатор на бразилската инициатива за картографиране на обезлесяването MapBiomas. Анализът отчита като непокътнати само недокоснати райони от поне 500 квадратни километра (193 квадратни мили), като се оставят по-малки площи, които могат да добавят към девствената горска покривка в света, каза той.

Крог обясни, че тази дефиниция е избрана, тъй като по-малките участъци са изложени на риск от "ефекта на ръба", където дърветата умират по-бързо, а биоразнообразието е по-трудно да се поддържа близо до ръба на гората. Гора с площ от 500 квадратни километра може напълно да поддържа своята екосистема, каза той.