Две военни бази в САЩ са под вода

Пострадал е щабът на Стратегическото командване

Новини
08:57 - 19 Март 2019
1984
Две военни бази в САЩ са под вода

В резултат от наводненията в американския щат Небраска, са наводнени най-малко две военни бази, включително военното летище Офут, където е разположен щабът на Стратегическото командване (СТРАТКОМ) на Въоръжените сили на САЩ, предава ТАСС, цитирана от БТА.

В момента една трета от базата на ВВС на САЩ Офут, включително щабът (СТРАТКОМ), е силно наводнена. Хората и самолетите във военния обект, разположен недалеч от град Белвю, са цели и невредими, съобщиха пресслужбите на военните обекти. 

По данни на вестник World Herald, в базата са наводнени около 30 сгради, а на още толкова са причинени щети. Подобна картина се наблюдава и в базата на Националната гвардия в Ешланд (щата Небраска).

По данни на Метеорологическата служба на САЩ, нивото на водата в река Мисури може да се покачи до 14,48 м, преминавайки рекорда, установен през 2011 година. Водите на Мисури вече наводниха обширни територии между градовете Омаха (Небраска) и Канзас Сити (щата Канзас). Водата прекъсна земните комуникации с атомната електроцентрала Купър в Браунвил (Небраска), хората и храната се доставят там с хеликоптери.

Според Асошиейтед прес, природното бедствие вече е убило трима души. Като цяло, бяха спасени повече от сто души, над 870 бяха евакуирани и настанени в центрове за временно настаняване. Министерството на земеделието в Небраска оцени щетите за държавното животновъдство на близо 400 млн. долара, а вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс планира да пътува до Небраска във вторник, за да оцени лично мащаба на бедствието.

Причината за едно от най-големите наводнения в историята на Средния Запад е комбинацията от три фактора от миналата седмица: бързо затопляне, топене на сняг и обилни валежи. Природната стихия засегна щатите Уисконсин, Канзас и Айова, а най-големи щети бяха причинени на Небраска. Там бяха въведени извънредни ситуации в 74 града и 65 области, 16 реки излязоха бреговете си, наводнявайки пътищата и унищожавайки участъци от пътища и мостове.