Две жертви при атака на израелски сили на Западния бряг

Новини
14:54 - 20 Април 2024
1289
Две жертви при атака на израелски сили на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания Западен бряг, съобщава "Ройтерс".

Втори ден продължава нападението, при което по данни на палестинското министерство на здравеопазването досега са загинали най-малко двама души.

Вчера израелските сили атакуваха района на Нур Шамс, близо до палестинския град Тулкарм. Израелската армия съобщи, че редица бойци са били убити, а други арестувани. Най-малко четирима войници пък са били ранени при размяната на огън.

Бригадите "Тулкарм", които включват бойци от редица палестински фракции, съобщиха, че и днес продължават да разменят огън с израелските сили. Най-малко три дрона са забелязани да кръжат над Нур Шамс, където са съсредоточени израелски военни превозни средства, и са чути изстрели.

Палестинското министерство на здравеопазването потвърди смъртта на двама души от петък насам в Нур Шамс - район, в който са настанени 1948 бежанци от войната и техните потомци. Единият от убитите е бил въоръжен мъж. Вторият е бил 16-годишен ученик.

Насилието на Западния бряг беше във възход още преди началото на войната между Израел и "Хамас" през октомври. То се повиши допълнително със зачестилите израелски нападения, палестински улични атаки и безчинства от еврейски заселници в палестински села.

Западният бряг и Газа са сред териториите, които палестинците искат за своя независима държава. Мирните преговори с посредничеството на САЩ се провалиха преди десетилетие.