Движението за култура в писмо до президента и МК: Театърът не е производствено предприятие

Поддръжниците на Морфов настояват за оставката на Васил Василев и за адекватен Закон за сценичните изкуства

Актуални новини
12:41 - 14 Март 2023
2288
Движението за култура в писмо до президента и МК: Театърът не е производствено предприятие

Новосформираното "Движение за култура" изпрати отворено писмо до президента, премиера и министъра на културата с искане за спешно изработване на Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите и за оставка на директора на Народния Васил Василев.

Вчера актьори и режисьори, сред които Валери Йорданов, Албена Колева, Камен Донев, Никола Додов, Лилия Абаджиева, Костадин Бонев и философът проф. Георги Каприев обявиха създаването на Движението.

"Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура", заявяват днес те отново в своето открито писмо до институциите.

"Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране.

Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил.

Снимка: Агнес Методиева

Недоразуменията и недомислията започват с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, начинът на провеждането на конкурсите, липсата на какъвто и да било, освен финансов, контрол над директорите, отсъствието на всякакви критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от чиста некадърност.

Уважаеми господа управляващи Републиката, ние се обявяване за създаване на съответстваща на труда в изкуствата нормативна база. Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите.

Декларираме, че никой от инициаторите на Движение за култура няма желание да заема какъвто и да бил ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост.

Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при създаването на нормативната база по силата на нашите компетенции и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти.
Ще правим всичко възможно гласът ни да бъде чуван!", заявяват от Движението за култура.

Същевременно министърът на културата Найден Тодоров проведе късно вчера среща с представители на новосформираното сдружение „Движение за култура”. Министърът изрази готовността си да им съдейства в желанието им за промени в законодателството в областта на сценичните изкуства.

Проф. дфн Георги Каприев от своя страна заяви, че случаят с Народния театър е показателен и по тази причина трябва да се обмислят сериозни промени в нормативната уредба, която урежда дейността на държавните културни институти. В края на срещата участниците в нея се обединиха около мнението, че разговорът по тези теми трябва да продължи.

Вчера Министерството на културата излезе с позиция, в която обяви, че приветства всеки дебат за издигането на престижа на изкуството в българското общество. В тази връзка министерството е готово да подкрепи „Движението за култура“ в тяхното желание за подобряване на нормативната база за работа на Държавните културни институти.

"В същото време бихме искали да припомним, че държавните културни институти са юридически лица и като такива са длъжни да спазват нормативните рамки. Живеем в общество, което се крепи на закона, и никой, дори творците, не стоят над него. Ние вярваме, че ако законите не отговарят на изискванията на времето, трябва да се работи за тяхната промяна, а не за нарушаването им", заявиха от МК.

"Не на място стои обаче „творческият“ прочит на част от проблемите в Народния театър. За обществото е важно точното представяне на фактите, защото никой не печели от насаждането на негативни настроения чрез било то и неволно манипулиране на фактологията.

Припомняме, че системата за разделяне на властта между трима директори – административен, творчески и финансов – бе приложена преди години от Министерството на културата, но въпреки всички положени усилия, доведе до сътресения и в крайна сметка не успя да се утвърди в културния сектор на България.

За нас е важен конструктивният диалог и вратите на Министерството на културата са широко отворени за всеки, който е готов да обсъжда идеи, водещи до по-доброто позициониране на културата и изкуствата в дневния ред на обществото", казаха още от ведомството, оглавявано от Найден Тодоров.