Двойният стандарт е факт
Второ изследване на цените на храните в ЕС го доказа

Различни са съставките на храните в отделни страни на ЕС, е последното заключение на Европейската комисия за качеството на хранителните продукти.
ЕК публикува доклад, изготвен от Съвместния изследователски център, който бе финансиран с 5 млн. евро.
Преди 4 години за пръв път Полша Чехия и Унгария изнесоха скандални данни за огромни разлики в качеството на едни и същи хранителни продукти, предлагани в Западна и Източна Европа. Анализи направи и Българската агенция за безопасност на храните и също констатира разлики в качеството и съдържанието.
При последното проучване, данни от което се публикуват сега, при 10 от 20 изследвани продукта са установени вкусови разлики - например в съдържанието на захар в зърнените закуски, влияещи върху общата сладост на продукта. Обратното, когато разликите в състава са малки, експертите не са могли да ги усетят - като например малки вариации в съдържанието на мазнини в картофения чипс.
През април 2018 г. като част от Новия търговски механизъм за потребителите ЕК предложи да се измени Директивата за нелоялните търговски практики, за да се изясни кога разликите в качеството на продуктите са заблуждаваща практика. И тези промени ще се прилагат в целия ЕС от 28 май 2022 г.