Дядо Йосиф остро: Комунизмът няма място в Църквата

Владиката на САЩ, Канада и Австралия възропта срещу решението на Синода да се отнеме правото на глас на миряните при избора на митрополити

Актуални новини
11:45 - 01 Март 2024
2346
Дядо Йосиф остро: Комунизмът няма място в Църквата

Митрополит Йосиф реагира остро на решението на деветимата свои събратя от Светия Синод да се отнеме правото на глас на гражданите и на духовниците от различни епархии да участват в избора на нови владици. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия изпрати особеното си мнение и настоява Синодалната наредба, приета преди дни да бъде отменена, защото нарушава Устава на Българската православна църква. Дядо Йосиф не е съгласен и с касирането на избора за Сливенски митрополит от Синода и с избирането на нов владика по нови правила, взети прибързано.

"От достигналите публикувани документи на Св. Синод и намерените нарушения по процедурата на проведения избор, докладвани в заседание на Св. Синод и веднага взетото решение от митрополити-членове на Св. Синод, мисля, че касирането на избора, който е все още в процедура и увереността ми, че обвинението на избирателя за деянието на получилия най-много гласове епископ, е прибързано, недоказано и безотговорно.

И още, вината, ако има такава е много строго наказана, която епископът в немилост не заслужава. Ами, ако в съд той докаже и аз го предизвиквам той да повдигне подобен съд срещу клеветника, тогава как Св. Синод ще гледа в очите нашия събрат, за когото Св. Синод толкоз пъти уверява православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е достоен да бъде епископ и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен. Тогава???!!!", пише възмутен митрополит Йосиф.

"Заради това ли няколкото митрополита избързаха да извършат второ безотговорно решение, "като съобрази, че е налице неотложност" т.е. Хей, дайте по-бързо да действаме, защото, ако отложим  попадналата ни възможност, желанията на тия, които имаха други мераци, няма да се сбъднат скоро. Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори, единият в Св. Синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове, за което поздравявам смелите 42 избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението", разкрива владиката.

"А що се касае до Синодалната наредба, която е комунистическа осанка в нашия Устав на БПЦ-БП., Господ да ни пази до следващия Църковно-народен събор, когато нашата Епархия в САЩ, Канада и Австралия ще увери делегатите да се премахне от Устава,

защото Задграничната ни епархия зад океана най-много пострада от тези Синодни наредби, които разцепиха единната оригинална епархия на незабравимия дядо Митрополит Андрей на три епархии и спомогнаха чрез низвергнатия Кирил Йончев и нашите пратеници чрез Синодалните наредби без избори и Устави да бъдат изпращани и назначавани от Св. Синод в Акронска епархия, а после и в Ню Йоркска и за резерва дори в измислената Детройтска епархия хора неуки за мисионерска мисия. 

Добре е да се знае, че след назначаването ми за Митрополит в Ню Йорк от Св. Синод, поради съдебните американски изисквания в Ню Йорк, аз бях повторно преизбран за законен каноничен митрополит, благодарение на което епархията спечели апелативния съд и защитих имотите ни в Ню Йорк да си бъдат наши, което ни струваше 500 хияди щатски долари", казва още дядо Йосиф. 

Според него свещениците и особено миряните обезателно трябва да имат право на избор на техните духовни водачи свещеници, епископи и патриарси. "Синодните наредби са вредни за духовния ни живот. Св. Синод трябва да разбере това веднъж завинаги и да отмени на следващото си заседание този враг на духовния ни живот в епархиите - Синодните наредби! 

Жива църква има там, където има добри енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И как не могат да разберат нашите митрополити, че без активни енориаши-миряни ние сме мъртви", смята владиката.

"С чувство на смирение молим да произнесем заедно всепобедното "ПРОСТЕНО-ПРОСТИ" и сме с надежда за Вашето братско разбиране и проявена мъдрост, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, членове на Св. Синод, като върнете правата на всички ни в Устава на БПЦ-БП", казва митрополит Йосиф.

Докато патриарх Неофит все още е в болница и се бори за живота си вече четвърти месец, 9 от общо 12 митрополити, които участват в заседанията на Синода, решиха да приемат спорно решение и да променят правилата за избор на нови владици. Това доведе до разкол в Светия Синод и породи опасения, че в ръководството на църквата наяве излизат различните лобита и интереси.

А това е знак, че Негово Светейшество отдавна не е в състояние да ръководи църквата и че архиереите се готвят да изберат не само нов Сливенски митрополит, но и постилат нови правила за избор на следващ патриарх.

На съботно заседание на Синода на 24 февруари, мнозинството от членовете на Светия Синод гласува Синодална наредба, която на практика ревизира Устава на Българската православна църква и връща църквата 15 века назад. Това е така, защото митрополитите, които приеха новите правила, решиха да отменят демократичните избори в църквата с участието на миряни и клирици от епархиите, като се позоваха на църковни правила от 4 и 5 век от н.е. Синодът реши, че занапред само той ще избира владиците без участието на гражданите и на духовници от съответната епархия.

Засега това означава, че на 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил” новият Сливенски митрополит ще бъде избран само от митрополитите измежду десет епископи, определени от Светия Синод. Най-вероятно патриарх Неофит няма да участва в гласуването, освен ако не изпрати своя глас чрез упълномощен представител. Не се знае и дали Американският владика Йосиф ще пътува до България. Със сигурност в избора трябва да участват 12 митрополити, които се намират в България. Членовете на Синода общо са 15 с патриарха, но единият престол е вакантен, тъй като Йоаникий Сливенски почина, затова в момента са 14.

В случая Синодалната наредба е гласувана от Синода, а за да се промени уставът трябва да бъде свикан събор. Странното решение на Синода, взето на 24 февруари, съвпадна с 11-годишнина от избора на дядо Неофит за Български патриарх.

Повод за решението на деветимата синодални старци станаха споровете около избора на нов Сливенски митрополит. Освен това Синодът касира избора на нов владика и реши, че трябва да има нов избор по нови правила. Владиците разгледали първо писмо от Варненския митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби решили да касират проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 г. в Сливен.

Там избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Константийския епископ Михаил - 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските избиратели. Тогава в Сливен гласуваха 42-ма избиратели от седемте духовни околии - за общо десет епископи от БПЦ. Местният събор бе свикан след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

След което мнозинството от владиците приели и Синодална наредба за избирането на епархийски митрополити в бъдеще. „За” приемането на текста на наредбата са гласували деветима: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски Яков. „Против” приемането на наредбата и с особено мнение са били трима владици: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил.

Синодалните старци, които поискаха да отменят демокрацията, се позоваха на правила от Лаодикийския събор от 343 г. и от Картагенския събор от 419 г. Тези правила гласят, че „Епископи за началстване в църквата да се поставят (избират) по решение на митрополията и на епископите от областта, и то такива, които отдавна са изпитани и в словото на вярата, и в правия си живот” и „Да не се позволява народна тълпа да избира ония, които предстои да бъдат ръкополагани в свещенство.”

В същото време тримата несъгласни Гавриил, Серафим и Даниил изпратиха остро писмо до събратята си в Синода и ги обвиниха в грубо потъпкване на Устава на църквата. Те настояват, че въпросната синодална наредба е в грубо противоречие с Устава, който предвижда участието на клир и народ в епархийския избор. Според Гавриил, Серафим и Даниил целта е не избор на достойни според евангелските и канонически критерии митрополити, а избор по пристрастие.

Тримата пишат, че предложените промени в изборната система в църквата „са толкова радикални, че изискват спокойна, обмислена, аргументирана, систематична работа от Църковен събор с висока степен на представителност и широко обществено доверие. Такива промени следва да бъдат консултирани с водещи специалисти в областта на каноничното, църковното и гражданското право, както и да имат подкрепата на членовете на БПЦ-БП в нейната пълнота, а не да се превръщат в причина за разделения и съблазън сред вярващите.”

Владиците питат останалите деветима колеги в Синода: „Кому беше нужно именно в този момент, докато Негово Светейшество се намира в болница, в негово отсъствие да бъдат предлагани подобни промени в избирателната система на БПЦ-БП?”

Несъгласните остро заявяват, че се създава изключително опасен прецедент, който поставя под въпрос правната сигурност на цялата Църква и легитимността на нейните органи на управление пред държавата. Според тях БПЦ се компрометира и в международен план и пред целия православен свят.