Ебола уби 100 в Конго само за три седмици

Епидемията е отнела живота на поне 700 души от август миналата година

Новини
21:06 - 06 Април 2019
1631
Ебола уби 100 в Конго само за три седмици

Епидемията от ебола в североизточната част на Демократична република Конго отне живота на 100 души само за три седмици, предаде Франс прес, като се позова на министерството на здравеопазването.

От началото на епидемията през август миналата година досега починалите са над 700. Освен това здравните власти изследват 295 души, за които се подозират, че също може да са заразени.

Вирусът ебола е причинил над 11 000 смъртни случая за две години и породи страхове в целия свят. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка.

Вирусът се среща у плодоядните прилепи, които са смятани за негов естествен гостоприемник, но не развиват болестта. Други бозайници, като маймуни, антилопи и таралежи, могат също да пренасят болестта и да я предадат на хора. При епидемия болестта се предава между хора чрез пряк и тесен контакт. Здрав човек се заразява чрез "телесни течности" - кръв, повръщано, фекалии, от болен.

За разлика от грипните заболявания този вирус не може да се предава по въздуха. Вирусът е по-малко заразен в сравнение с редица други вирусни заболявания, но е опасен, тъй като много от предизвиканите от него случаи на заразяване са с летален изход. Според данни на СЗО средно половината от заразените с вируса хора намират смъртта си.