ЕЦБ може да започне да сваля лихвите през юни

ЕС
12:54 - 22 Март 2024
938
ЕЦБ може да започне да сваля лихвите през юни

Европейската централна банка може да е в състояние да намали лихвените проценти преди лятната си ваканция - вероятно през юни. Това прогнозира президентът на Централната банка на Германия Йоахим Нагел, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че инфлацията се връща към целевите стойности на ЕЦБ от 2%.

С думите си Нагел се присъединява към редица политици, които подкрепят намаление през юни. Коментарът му предполага и че ЕЦБ ще бъде втората голяма централна банка след швейцарската, която ще започне да отменя рекордната поредица от повишения на лихвите.

"Все по-вероятно е да видим първото намаление на лихвените проценти преди лятната ваканция", отбеляза Нагел.

Понастоящем пазарите отчитат 89 базисни пункта намаления на лихвените проценти или поне три, но вероятно четири хода от 25 базисни пункта, като първият се очаква през юни или юли.

Първоначалното съкращаване обаче не предполага последващи ходове, тъй като няма да има автоматизъм в облекчаването на политиките и ЕЦБ планира да да взема решение от среща на среща, уточни Нагел.

"Трябва да останем бдителни, трябва да сме предпазливи", настоя той.

Част от предпазливостта е, че растежът на заплатите остава стабилен, което повишава риска ръстът на доходите на домакинствата да задържи цените под натиск.

Работещите загубиха голяма част от реалните си доходи заради бързата инфлация през последните две години, така че ЕЦБ отдавна твърди, че имат право на наваксване.