Еди Рама: ЕС остави Западните Балкани без ваксини

Той също така коментира писмо, изпратено до правителството от френското посолство

Свят
15:25 - 20 Януари 2021
1286
Еди Рама: ЕС остави Западните Балкани без ваксини

Албанският премиер Еди Рама отново отправи критики към Европейския съюз, обвинявайки го, че е оставил Западните Балкани извън разпределението на ваксините срещу Ковид-19, съобщава сайтът Екзит.

Това една от няколкото поредни атаки на Еди Рама срещу ЕС през последните седмици, отбелязва изданието.

Говорейки пред журналисти, албанският премиер заяви, че не е забравил помощта на ЕС в други сфери, но не може да запази мълчание по въпроса за ваксините.

"Ние няма да мълчим за тези факти. Аз не съм премиер на страна от ЕС, но съм европеец. Аз съм повече французин от самите французи", заяви Рама, който е живял няколко години във Франция.

Той също така коментира писмо, изпратено до правителството от френското посолство, в което се оборват твърденията на Рама, че Франция "трупа" ваксини и не ги изпраща на страни като Албания.

"Защо посолството трябва да бъде ядосано? Аз просто казах един факт, няма да им струва много да изпратят една пратка ваксини за лекарите в региона", посочи Рама.

По-рано албанският премиер определи решението на ЕС за разпределяне на ваксините между членките му като "морално неоправдано", "егоистично" и "цинично".