Вучич: Велика Албания е заплаха за всички

Рамуш Харадинай иска референдум за обединяването на Косово с Албания

Свят
14:20 - 19 Януари 2021
449
Вучич: Велика Албания е заплаха за всички

Харадинай е опасен човек, а "Велика Албания" ще бъде заплаха за всички, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич по повод изявлението на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай за референдум за обединяването на Косово с Албания, посочвайки, че Сърбия ще има адекватен отговор на това, съобщи Танюг.

На въпрос на журналист да коментира изказването на Харадинай, Вучич каза, че на заплахите не трябва да се отговаря със заплахи.
„Моят отговор е - вие си вършете работта, ние ще имаме добър и адекватен отговор, а гражданите не трябва да се тревожат”, каза Вучич.
Той изтъкна, че би искал да чуе повече реакции от Вашингтон, Брюксел и други центрове на сила в света.
„Не дай Боже някой от наша страна да започне да говори за някакви други видове обединения на Балканите ... не само че щяха да ни въведат санкции, но щяха и да ни бомбардират”, каза Вучич.
Вучич каза, че Сърбия не е "плитък поток", за да може всеки да я прескача по този начин.
Все пак той напомни, че "Харадинай е опасен човек" и сериозен политик, който иска да стане новия президент на Косово и в случай, че бъде избран с подкрепата на лидера на движението Самоопределение Албин Курти, тогава (тези сили) ще имат и косовско правителство, и президент, които искат обединение с Албания.
Вучич добави, че това е политически факт и затова не разбира въодушевлението на някои хора в Белград от това разпределение на силите в Прищина.
„Приемаме това като политически факт и винаги ще реагираме”, каза Вучич.
Той каза, че въпреки всичко в Косово са го обвинявали, че ги заплашва, когато заявил по-рано, че ще бъдат изненадани от реакцията на Сърбия, ако нарушават Вашингтонското споразумение и търсят прием в международни организации.