Меркел: Не Северна Македония, Албания е под въпрос за ЕС

Актуални новини
17:05 - 01 Декември 2020
3053
Меркел: Не Северна Македония, Албания е под въпрос за ЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се надява тази година да открие междуправителствена конференция на ЕС със Северна Македония. Тя заяви, че очаква България и Северна Македония да сложат край на спора помежду си, съобщи информационната агенция ИНА, цитирана от БГНЕС.

Случаят с Албания е малко по-различен. „Въпреки напредъка, не мога да обещая, че това ще се случи тази година, но ще бъде много скоро", каза канцлерът на виртуална среща с парламентарните комисии на страните членки на ЕС. Меркел повтори, че бъдещето на държавите от Западните Балкани е в ЕС.

Очаква се на 8 декември министрите на външните работи на страните от ЕС да решат дали да започнат официално преговори със Северна Македония и Албания.

Предварителното решение, но без дата за начало на преговорите, бе взето през март тази година.

Заради спор между София и Скопие България предупреди, че ще наложи вето върху провеждането на първата междуправителствена конференция. Тя не възразява срещу Албания и смята, че трябва да й се даде зелена светлина.

Агенцията цитира наблюдатели, които изразяват надежда, че България няма да възпрепятства приемането на преговорната рамка със Северна Македония.

В случая с Албания не се очаква одобрение на рамката за преговори, тъй като страната не е изпълнила условията, определени от ЕС и германския Бундестаг.

Според министъра на външните работи на Нидерландия Стеф Блок Албания не е постигнала никакъв напредък, за да заслужи старт на преговорите. Изявлението е направено по време на онлайн среща на правоприлагащите органи на Балканите. „Нидерландия е ясна: искаме да видим напредък в прилагането на закона от страните кандидатки. Радваме се да видим напредък в тази област в Северна Македония, но за съжаление не виждаме това в Албания", заяви министър Блок.

Правителството и парламентът на Нидерландия преди няколко месеца се обявиха срещу началото на преговорите с Албания и провеждането на първата междуправителствена конференция между Тирана и Брюксел. Въпросът за липсата на възлови съдилища в страната, тенденциозната избирателна реформа и медийното законодателство са три от основните възражения на Нидерландия.

РАЗМЪРДВАНЕ

Скопие предвиди 1,8 млрд. денари за ж.п. линията към България. Министърът за транспорт и комуникация Благой Бочварски очаква през първото тримесечие на следващата година да бъде избран изпълнител за първите два участъка от ж.п. линията към България.

Изграждането ѝ е сред приоритетите на правителството, а в бюджета на транспортното министерство за 2021 г. за строителството на този участък от Коридор № 8 са планирани 1,8 млрд. денари (ок. 29 млн. евро – бел.ред.).

Следващата година ще бъде обявен търг за изграждането на двата участъка: от Куманово до Беляковце (за останалата недовършена част) и от Беляковце до Крива паланка. Процедурата за избор на изпълнител и за двата участъка ще се проведе в един търг.

Бочварски заяви, че ще бъде доволен, ако през първото тримесечие успеят да изберат изпълнител на железопътната линия към България, чиито три фази струват общо около 600 млн. евро.

„За първите два етапа искаме да проведем търг и да изберем изпълнител. Искаме това да бъде сериозен изпълнител, който да се заеме и да изпълни дейностите. Става въпрос за цялостна ж.п. линия”, подчерта министърът.

Само за втората и третата част трябва да бъдат изградени 91 моста и 32 тунела. Самият граничен пункт е в тунел. „Става дума за сериозен проект на стойност от около 600 млн. евро, които трябва да бъдат наш приоритет и в бъдеще, както заради развитието на добросъседските отношения, така и на инфраструктурата”, заяви Бочварски.

Министърът подчерта, че паневропейският Коридор № 8 е много важен както за страната, така и за ЕС.  Голяма част от средствата за неговото изграждане се дават безвъзмездно, а други – под формата на заеми. ЕС допринася сериозно за изграждането на тази железопътна линия, която е необходима не само за пътнически, но и за товарния транспорт.

„Проектът е сложен, става въпрос за много средства, но страната ни не може да се лиши от този достъп и свързаност”, заяви Бочварски.