Еди Рама: Няма да влезем скоро в ЕС заради България

Балкани
14:29 - 15 Юни 2022
2546
Еди Рама: Няма да влезем скоро в ЕС заради България

Албанският премиер Еди Рама каза, че не очаква срещата на върха на ЕС следващата седмица да разчисти пътя на страната му за започване на преговори за членство и прехвърли вината върху България в интервю за европейската редакция на американския вестник "Политико".

Всички правителства на ЕС се съгласиха още през март 2020 г. да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на преговори за членство. Но преговорите все още не са започнали, след като България настоя Северна Македония да приложи напълно Споразумението за добросъседство и приятелство, да изкорени езика на омразата и да впише българите като отделен народ в македонската конституция.

Въпреки че блокадата на София се отнася само за Северна Македония, ЕС предпочита съвместното разглеждане на кандидатурите за членство на Албания и Северна Македония - така че Албания също е практически блокирана.

Трудното положение на страните от Западните Балкани е своевременно предупреждение за сложността на процеса на присъединяването към ЕС на Украйна, която настоява в разгара на войната на Русия да стане кандидат за членство в ЕС на срещата на върха следващата седмица. ЕС даде този статут на Северна Македония през 2005 г. и на Албания през 2014 г., но не успя да започне преговори с нито една от страните.

Германският канцлер Олаф Шолц посети България миналата седмица в опит да преодолее блокадата на София преди предстоящата среща на върха в Брюксел, която ще се проведе в четвъртък и петък следващата седмица. Но в интервюто за "Политико" Рама ясно показа, че е песимист.

"Нямам никакви очаквания. Мисля, че нищо няма да стане. Албания и Северна Македония няма да започнат официално преговори за присъединяване", каза той.

Запитан дали някой лидер на ЕС е дал сигнал, че преговорите може да започнат скоро, Рама отговори: "Какви сигнали могат да дадат? Не става дума за тях. Отново става дума за България. Всички са съгласни, всички подкрепят, всички мислят, че това трябва да се случи и това вече трябваше да се случи. Но полето им на маневриране е ограничено от България."

57-годишният Рама, бивш баскетболист и художник - който е покрил стените на офиса си със собствени картини - каза, че не очаква българските лидери да променят позицията си, тъй като са превърнали спора в толкова голям проблем, че вече е трудно да се отстъпи.

"Това е спирала. Те са влезли в спирала. И от тази спирала е много, много трудно да се измъкнем", заяви Рама, който ще присъства на среща на лидерите на Западните Балкани и ЕС в Брюксел преди срещата на върха.