Еди Рама се подигра със "специалната операция" на Русия

Балкани
12:53 - 21 Септември 2023
2680
Еди Рама се подигра със "специалната операция" на Русия

При първата пряка изява на украинския президент Володимир Зеленски на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно руската инвазия в страната му руският представител Василий Небензя възрази той да вземе думата в началото на срещата, съобщава "Ройтерс".

Албанският премиер Еди Рама, който беше председател на напрегнатата сесия, обаче отговори подигравателно на Москва, която отдавна твърди, че инвазията не е равносилна на война, а е просто "специална военна операция".

"Искам да уверя нашите руски колеги и всички тук, че това не е специална операция на албанското председателство", отбеляза Рама, известен с острото си чувство за хумор, а думите му бяха съпроводени от приглушен смях в залата.

"Има решение за това", продължи той, обръщайки се директно към Небензя: "Ако сте съгласни, прекратете войната и президентът Зеленски няма да взима думата".

Небензя не се съгласи. Той настоя, че сесията е била шоу и разкритикува Рама за политически обвързаните му изявления, вместо да действа като неутрален съблюдател на процедурата.

След сесията Зеленски благодари на Рама в социалните медии, посочвайки, че албанецът, който е едновременно художник и бивш баскетболист, "показа на света как правилно да се справя с Русия, с нейните лъжи и лицемерие".

В опит да оправдае инвазията си Москва заяви, че амбициите на Украйна да се присъедини към Запада - включително към НАТО - представляват заплаха за националната сигурност на Русия - твърдение, което Киев и неговите съюзници отричат ​​като неоснователен претекст за атака.

Когато в крайна сметка му беше дадена думата, Зеленски поиска Русия да бъде лишена от правото си на вето като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН след Втората световна война като наказание за нападението ѝ срещу Украйна.

Идвайки в залата след тръгването на Зеленски, руският външен министър Сергей Лавров защити използването на ветото от Москва като легитимно и обвини Киев и Запада, че избирателно следват принципите на Хартата на ООН от 1945 г. само когато това им изнася.