Един загинал при атаки с дронове срещу Киев

Украйна
08:18 - 13 Юли 2023
1090
Един загинал при атаки с дронове срещу Киев

Украински противовъздушни части атакуваха дронове за трета поредна нощ в и около Киев в четвъртък, предизвиквайки пожари и падащи отломки в няколко района и убивайки най-малко един човек, казаха официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Кметът Виталий Кличко, пишейки в Telegram, каза, че тялото на един жител е било открито, когато службите за спешна помощ потушили пожар в историческия Подолски район.

С експлозии, които отекнаха в столицата и други регионални центрове повече от 500 дни след инвазията на Русия, военните заявиха, че украинските сили напредват в контранастъплението си по фронтовите линии на изток и юг.

Още двама души бяха ранени в район Шевченкивски на запад, където се запали балкон в жилищна сграда. Отломки удариха и централния квартал Соломянски.

Ръководителят на военната администрация на Киев Сергей Попко описа нападението като "масова атака" от ирански дронове Shahed, които са се приближили от различни посоки.

Противовъздушните сили на Украйна отбелязаха, че атаките са били извършени от ирански дронове Shahed, които са се приближили от различни посоки. В резултат на тези атаки има ранени и сгради с опожарени участъци или повредени фасади.

Събитията съвпадат със срещата на върха на НАТО в Литва, на която Украйна беше похвалена за предоставянето на основа за сигурност на страната за първи път от обявяването на нейната независимост. Въпреки това, президентът Володимир Зеленски изрази разочарование, че Украйна не е получила график за членство в НАТО.

Двадесет и четири часа по-рано Украйна свали 11 от 15 ирански дрона, изстреляни от Русия, а двама души бяха ранени при пожар, причинен от атаката срещу Киев. Възрастен мъж беше убит при обстрел на южния град Херсон.

На фронтовата линия украинските сили съобщиха за напредък в района на Бахмут, като спират опитите на руските сили за настъпление към градовете на север и запад. На юг те продължават настъплението си към Азовско море.

Руското министерство на отбраната съобщи, че са отблъснали 30 украински атаки в районите на Донецк и Луганск през последните 24 часа.

Все още не е било потвърдено от независими източници какви точно промени са се случили на бойното поле. Украйна обаче твърди, че контролира издигнати позиции, позволяващи директни удари по Бахмут.