Единият от задържаните за източване на касата пловдивски лекари признал за схемата

Въпреки това именно той остава в ареста, карал пациенти да лъжат

Крими
19:50 - 25 Юли 2024
5735
Единият от задържаните за източване на касата пловдивски лекари признал за схемата

Д-р Велислав Николов, един от втората група задържани за източване на Здравната каса пловдивски лекари, е признал и обяснил пред разследващите схемата. А тя е: издаване на направления за физиотерапия в медицинския център за рехабилитация на д-р Найден Пъджев и отчитане на процедурите, макар да не са извършени. Фиктивните дейности били свързани с около 150 пациенти, а щетите се изчисляват на около 80 000 лв.

Първите арестувани бяха д-р Пъджев и д-р Веселин Станчев, общопрактикуващ лекар. Те са в ареста за постоянно. След това бяха задържани още трима медици - също лични лекари - д-р Велислав Николов, д-р Атанас Джамбазов и д-р Илияна Драганова. Жената беше освободена с мярка подписка, но за другите двама прокуратурата поиска "задържане под стража". "Разпитани са 26 пациенти на д-р Джамбазов, един от тях е направил медицинските процедури, останалите 25 - не. Но не общопрактикуващите лекари източват милиони от касата, всички знаем за усвоените, но неосъществени клинични пътеки, но делата за това са на трупчета", каза адвокатът му Йордан Давчев. И изтъкна, че клиентът му работи в асеновградските села, където има много възрастни хора, които се нуждаят от лекар. В крайна сметка д-р Атанас Джамбазов излиза на свобода срещу парична гаранция от 4000 лв.

Въпреки направеното признание и съдействието на разследването д-р Велислав Николов, който има пациенти в Пловдив и Хисаря, остава в ареста. Причината е второто обвинение срещу него, което гласи, че се е опитал да убеди двама души, за които са отчетени фиктивни процедури, да отрекат това, т. е. да лъжествидетелстват. Адвокатката му Светлана Званчева ще обжалва това решение на Районния съд в Пловдив пред окръжните магистрати.