Единственият кандидат за шеф на НЗОК : Не съм политически обвързан

Депутатите изслушват номиниранияв парламентарната здравна комисия

Актуални новини
14:22 - 24 Юли 2023
2990
Единственият кандидат за шеф на НЗОК : Не съм политически обвързан

„Не съм политически обвързан. Ако получа парламентарна подкрепа, ще работя с всички политически партии“, с това започна представянето си единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. 

Михайлов бе номиниран от “Продължаваме промяната” - “Демократична България” миналата седмица, в понеделник вечерта, когато изтече крайният срок за внасяне на предложения в парламента за нов управител на държавния фонд, разпределящ бюджета от 7 милиарда за здраве.


Михайлов заяви, че в системата на здравеопазването съществуват много проблеми. „Ако бъда избран за управител, ще положа максимални усилия за справедливо разпределяне на средствата от бюджета на НЗОК“, обеща Михайлов. По думите му управителят на здравната каса има ключова роля за подписването на Националния рамков договор със съсловните организации. „Считам, че управителят на НЗОК може да подсказва и инициира предложения за провеждане на политики“, каза кандидатът и даде пример с пренасочването на повече средства за извънболничната помощ, финансиране на аптеки в отдалечени райони.

Като проблеми в здравната каса той изтъкна, че не са ползвани всичките й функционалности. Според него е необходимо разширяване политиката на пациентите – въвеждане на качествени и количествени критерии за лечение на пациентите, както и намаляване на административната тежест.

Приоритетите му са краткосрочни и дългосрочни. Краткосрочните са подписване на Националния рамков договор, довършване интеграцията на информационните системи на НЗОК, електронна система за лечение в чужбина, въвеждане на контрол за предписване на рецепти, както и методологична подкрепа за служителите на медицинска помощ.
Дългосрочните му приоритети са подобряване на механизма за закупуване на лекарства на най-ниска цена от НЗОК, надграждане и модернизация на системата на здравната каса.