Едва 10% от хората успяват да спазят новогодишните си обещания

Повечето се отказват още на първата седмица

Новини
13:30 - 31 Декември 2022
3087
Едва 10% от хората успяват да спазят новогодишните си обещания

Нова година често се свързва с надеждата на хората за промяна към по-добър живот през следващите 12 месеца. В тази насока повечето от нас имат склонността да определят началото на новата година за начало на промяната им към по-добро, независимо дали сме решили да се отървем от вредни навици или да се потрудим повече за постигането на мечтите си.

И все пак, не всичко приключва с това да си дадем едно или няколко новогодишни обещания, защото това наистина е само началото. Трудната и съществена част е да се постараем да ги спазим. За съжаление, обаче, статистиката не показва постоянство у повечето хора. Ново изследване сочи, че 77 процента от нас спазват обещаното в новогодишната нощ в продължение на най-много седмица, т.е. се провалят. Само 19 процента са достатъчно решителни и упорити и следват обещаното пред себе си на Нова година поне 12 месеца.

Ето как да се гордеем със себе си, спазвайки поетия в еуфорията на празниците ангажимент: 

Даваме си само едно обещание и се фокусираме върху изпълнението му

В природата ни е да се стремим към по-големи цели и да искаме повече и повече, но тук е по-добре да се концентрираме само върху едно нещо. Затова психолозите препоръчват да обещаем пред себе си само едно обещание и да се фокусираме върху неговото изпълнение през годината. Независимо дали искаме да отслабнем, да спортуваме повече, да спестяваме пари, да откажем цигарите или друго, трябва да изберем това, което според нас е най-важно и да поддържаме стимула си да го изпълним. Ако се ангажираме с повече, е вероятно действията по изпълнението им да ни дойдат в повече, да ни трябва повече време, енергия и воля, за да ги изпълним и можем да се откажем много бързо. Затова – всяка година по едно нещо – и така, докато не изпълним всичките или поне повечето си новогодишни обещания.

Трябва да бъдем по-конкретни

Обещания от типа на „Да водя по-здравословен начин на живот“ или „Да спестя пари“ не са достатъчно конкретни. Затова е добре да си обещаем нещо по-конкретно, например „Да сваля 10 килограма до началото на лятото“ или „Да събера 1000 паунда до края на годината“. Така винаги ще знаем как се движим с изпълнението на обещанието и колко близо сме до крайната цел, което ще ни дава допълнителен стимул да завършим започнатото.

Можем да споделим обещанието си с близки и приятели

Ако споделим с близки и приятели какво сме си обещали да променим през новата година, това ще ни даде две предимства – първо, те вероятно ще ни помогнат да го изпълним и ще ни окуражават когато се обезсърчим и второ, защото едва ли искаме да ги разочароваме, ние ще се стараем да постигнем целта си.

Да го направим „официално“

Едно новогодишно обещание много лесно може да стане „официално“ като го споделим с близки и приятели и си го напишем навсякъде около нас, например на бележка, която можем да закачим на компютъра, на нощното шкафче, в колата и на всички други места, където седим често. Така ще почувстваме обещанието си като нещо официално, нещо, което сме заявили, че ще постигнем пред себе си и света и няма да се отказваме. Освен това, бележките навсякъде ще ни напомнят във всеки един момент за какво се борим и какво искаме да постигнем, което ще ни вдъхне допълнително кураж и сили да продължим напред.

Не бивa да се обезкуражаваме, когато направим грешка

Промяната в поведението или начина на живот понякога може да бъде трудно нещо и не бива да очакваме да стане моментално. За всичко се иска време и настройка от наша страна, така че е нормално от време на време да кривваме от избрания път, като се отдаваме на пороците, които искаме да откажем или пък нарушаваме диетата, която сме решили да пазим. Но това в никакъв случай не трябва да ни отказва, а напротив – трябва да се върнем в ритъм и да се амбицираме още повече, за да постигнем крайната си цел.