Едва 17% карат вируса без симптоми

Ваксината срещу ковид може да създаде имунитет доживот

Актуални новини
09:32 - 02 Декември 2020
3417
Едва 17% карат вируса без симптоми

Предполагаемите 80% безсимптомни пациенти бяха отречени. Проучване, което излезе в списание "Нейчър", показва, че само 17% от заразените карат безсимптомно коронавируса, обяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН, пред Би Ти Ви

Това означава, че всеки има поне някакво неразположение и моят призив към хората е да се самоизолират веднага щом почувстват такова, заяви тя. Това е начинът след затварянето сега магазини и заведения те да отворят за празниците - хората да се самообучат кога да се изолират и да се пазим. Според нея те вече били обучени как да действат, за да не поставят в риск близките си.

Много отдавна личните лекари трябваше да могат да дават направления за безплатни тестове. Ние изоставаме в тестването. Радваме се на китайците, които могат да затворят цял град, но забравяме второто изречение - за да тестват цялото население на този град. У нас изпускаме ранната диагностика, каза проф. Петрова.

Ваксината срещу ковид е много вероятно да създава дългогодишен имунитет, дори доживот, закупените от ЕС ще са безопасни и ефективни, увери експертката.

Българската ваксина, която се разработва, е протеинова - коктейл от антигени, който да бъде разпознаван от имунната система на организма и успешно да я обучава. Прототипът ще бъде готов до Нова година, както обещахме, след това започваме опити върху животни и хора, каза проф. Петрова.