Ефирът на БНТ се оказа тесен за Биков, продължи с пост във Фейсбук

Атанасов от ДБ ни предлага правителство тип "Димитър Петков", възмути се гербаджията

Новини
12:35 - 23 Април 2023
9690
Ефирът на БНТ се оказа тесен за Биков, продължи с пост във Фейсбук

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков изригна в социалните мрежи, след като по-рано сутринта влезе в остър спор с Атанас Атанасов от ДБ по време на жив ефир в БНТ. Генералът беше гост в студиото, а Биков включен по телефона. Атанасов призова ГЕРБ да върнат първия мандат и тогава да седнат да говорят. На което Биков отговори така на страницата си: 

"Атанас Атанасов от ПП -ДБ заговори за правителство тип "Димитър Попов". Тогава бил на 30 години, но помнел как се е случило. Няколко минути по-късно повтори ексцентричната теза за правителство на малцинството с втория мандат. Сега няколко уточнения.

Правителство тип "Димитър Попов" е широка коалиция с политическо участие на всички парламентарни сили и с неполитическо консенсусно лице премиер. През 1991 година в правителството на Димитър Попов участват политически представители на БСП, СДС и БЗНС, а ДПС не участва, но подкрепя. Това правителство успява да приложи непопулярни икономически реформи, най-вече благодарение на представителите на СДС.

Ако господин Атанасов говори за формула тип "Димитър Попов", то трябва да знае, че това е много близо до предложението на Бойко Борисов от вчера. Тази формула обаче е точно обратното на формулата правителство на малцинството с втория мандат, която не само, че не се е случвала в България през последните 30 години, както самият Атанасов каза, но не се е случвала в нито една демократична държава през последните 200 години. А не се е случвала, защото е абсурдна и извън всякаква политическа логика.

Предлагането на подобна конструкция говори за дезориентация и ексцентричност, а тези симптоми не вещаят нищо добро по отношение на решаването на политическата криза. Надявам се, че господин Атанасов ще се спре на идеята за правителство тип "Димитър Попов" и ще убеди колегите си да се включат в общите усилия за излизане от кризите", написа отще Биков.