Египет и Сърбия със съвместна декларация за партньорство

По време на посещението на египетския президент в Белград двете страни подписаха 13 споразумения

Балкани
15:40 - 20 Юли 2022
3697
Египет и Сърбия със съвместна декларация за партньорство

Президентите на Египет и Сърбия Абдел Фатах ас Сиси и Александър Вучич приеха днес Съвместна декларация за установяване на стратегическо партньорство между двете страни, в която между другото се посочва, че ще започнат преговори по сключването на Споразумение за свободна търговия и се подчертава взаимната подкрепа за независимост, суверенитет и териториална цялост на страните, съобщи агенция Бета.

В декларацията се посочва, че стратегическото партньорство се установява при спазване на принципите на взаимно уважение, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните работи, избрания път на вътрешно развитие и външнополитически ангажименти.

Партньорството е създадено "с цел поддържане на възходящата тенденция на политическия диалог на най-високо ниво". Подчертава се взаимната подкрепа за независимост, суверенитет и териториална цялост и подкрепа за взаимните жизненоважни интереси и се потвърждава значението на сътрудничеството в борбата срещу тероризма и даването на ефективен отговор на заплахите за мира и стабилността.

Икономическото сътрудничество между двете страни се основава на Споразумението за свободна търговия, след сключването на което двете страни ще започнат официални преговори, се посочва в документа.

Що се отнася до енергетиката и енергийната сигурност, Съвместната декларация предвижда сътрудничеството да се осъществява с акцент върху развитието и диверсификацията на газови и други енергийни източници и транзитни коридори и за тази цел са се проведат двустранни консултации за енергийно сътрудничество, включително чрез участие в съвместни енергийни проекти и използване на възобновяеми енергийни източници.

За постигане на целите на Съвместната декларация Сърбия и Египет ще засилят двустранните контакти и консултации, ще установят и провеждат редовни срещи на компетентните министерства и други държавни органи и ще сключат споразумения за укрепване на договорната и правна основа на сътрудничество, пише в Съвместната декларация.

По време на посещението на египетския президент в Сърбия двете страни подписаха 13 споразумения, включително за премахване на визите за притежателите на дипломатически, официални и социални паспорти.

Подписани бяха споразумения за сътрудничество в областта на висшето образование, Меморандум за разбирателство между двете правителства в областта на селското стопанство, както и програма за сътрудничество в областта на културата и изкуството.