Египет загърбва Русия и се преориентира към българската пшеница

ЕС
15:06 - 21 Септември 2023
3270
Египет загърбва Русия и се преориентира към българската пшеница

Египет ще се снабди с близо половин милион тона пшеница от България и Франция, след като Москва блокира доставките на руско зърно, съобщава "Блумбърг".

По информация на източници, пожелали анонимност, Русия е възразила срещу ценообразуването на споразумението.

За втори път през последните няколко месеца закупуването на руска пшеница от египетския държавен купувач е хвърлено в смут, тъй като Москва се опитва да наложи неофициален минимален ценови праг.

В началото на месеца министърът на снабдяването Али Ел-Мосихи съобщи, че Генералният орган за снабдяване със суровини на Египет се е съгласил да закупи 480 000 тона руска пшеница при преки преговори.

Сделката беше сключена на цена от 270 долара за тон - по-ниска от неофициалния ценови минимум, който руските власти се опитваха да наложат по това време.

Дни по-късно Египет обяви, че търговецът на зърнени култури "Соларис" ще получи възможност да доставя зърно от всякакъв произход.

Пристанищата за зърно в Русия са препълнени след две последователни големи реколти, което прави страната доминиращият спедитор и производител на цени на световния пазар.

Пренасищането на предлагането обаче оказва натиск върху местните цени, което кара официалните лица да наложат прагове, за да подкрепят пазара. Прилагането на този ценови лимит е непоследователно.

Припомняме, на 19 септември българският министър на иновациите и растежа Милена Стойчева заяви, че Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар. България на свой ред пък можело да бъде връзката на компании и инвеститори от Египет с пазара у нас и в Европейския съюз.