Първи кораб изнесе жито от Украйна след края на зърнената сделка

Украйна
13:37 - 21 Септември 2023
2181
Първи кораб изнесе жито от Украйна след края на зърнената сделка

Товарният кораб Resilient Africa пристигна в Босфора в четвъртък и така стана първият кораб, натоварен със зърно от Украйна, който влиза и излиза от Черно море, използвайки временен хуманитарен коридор, създаден от Украйна, след като Русия напусна зърнената сделка, която позволяваше безопасен износ на зърно и други основни храни от украинските пристанища, предава Ройтерс.

Корабът напусна украинското пристанище Черноморск тази седмица с 3000 метрични тона зърно, съобщиха украинските власти.

Украйна обяви миналия месец т. нар. "хуманитарни коридор", за да освободи кораби, пътуващи за африканските и азиатските пазари, и да заобиколи де факто блокадата, след като Русия се отказа от сделка това лято, която гарантира износа й по време на войната.

Още един кораб Aroyat също пристигна в Черморск след края на зърнената сделка.

"Въпреки че ООН не участва в движението на тези кораби, ние приветстваме всички усилия за възобновяване на нормалната търговия, особено на жизненоважни хранителни стоки, които помагат за снабдяването и стабилизирането на световните пазари на храни", каза служител на ООН, говорещ при условие за анонимност.

"Продължаваме усилията си да улесним износа на селскостопански продукти от Украйна и Руската федерация."

Хуманитраният коридор е тест за способността на Украйна да отвори отново морските пътища в момент, когато Русия се опитва да наложи отново фактическата си блокада, след като се отказа от сделката за зърно през юли. Москва започна чести атаки с дронове и ракети срещу украинската инфраструктура за износ на зърно.