ЕК: До края на годината България да прекрати мерките в подкрепа на енергетиката

Страната ни трябва също така да намали зависимостта си от изкопаеми горива

Свят
14:15 - 24 Май 2023
3039
ЕК: До края на годината България да прекрати мерките в подкрепа на енергетиката

До края на годината България трябва да прекрати мерките в подкрепа на енергетиката, които са в сила, и след това да насочи спестените в резултат средства за намаляване на бюджетния дефицит.

Това се съдържа в препоръките на Европейската комисия, които са част от пролетния пакет на Европейския семестър. Страната ни трябва да предприеме тези мерки през 2023 и 2024 г.

В случай на необходимост от мерки при увеличаването на цените на възобновяемата енергия, трябва да се гарантира, че те ще са насочени към защита на уязвимите домакинства и компании, че ще са финансово поносими и че запазват инициативите за пестене на енергия.

България трябва също така да намали зависимостта си от изкопаеми горива

и да ускори прехода към чиста енергия чрез по-бързо разгръщане на възобновяеми енергийни източници. Същевременно трябва да бъде увеличен капацитетът на хранилищата с цел по-голяма гъвкавост на енергийната система.

Брюксел съветва да засилим инфраструктура на газовата мрежа и да подобрим управлението ѝ чрез свързаност и въвеждане на "умни" елементи. Трябва и да продължат усилията за повече взаимна свързаност със съседните страни.

Комисията препоръчва също България да гарантира ефективна структура на управление и да засили административния капацитет с цел бързо и успешно прилагане на националния план за възстановяване и устойчивост.

Необходимо е бързо приключване на главата за механизма REPowerEU, за да започне по-бързо неговото прилагане.

Нужно е и бързо прилагане на програмите по кохезионната политика. За да бъде насърчена енергийната ефективност, е необходимо ускоряване на реновирането на сградите и справяне с енергийната бедност.

От Комисията препоръчват насърчаване на нови решения в сферата на топлофикацията и устойчивия градски транспорт, както и ускорено развитие на железопътната структура.