ЕК иска общо решение за руските дезертьори

Германия е готова при определени обстоятелства да приеме дезертьори от руската армия

ЕС
18:50 - 22 Септември 2022
2135
ЕК иска общо решение за руските дезертьори

Европейският съюз ще трябва да изготви съвместна позиция относно молбите за влизане на руснаци, бягащи от страната си поради войната в Украйна. Това заяви изпълнителният директор на блока, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия обаче каза, че държавите-членки ще трябва да оценяват молбите за всеки отделен случай, като вземат предвид основните права и законодателството за процедурите за убежище.

Говорителят на Комисията Питър Стано отбеляза, че много руснаци се опитват да напуснат страната, след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация в сряда. Той добави, че половин милион са напуснали след нахлуването в Украйна през февруари.

Имаше протести в редица градове в Русия, каза той на брифинг за новини. Това показва, че руснаците гласуват с краката си. Ние, като Европейски съюз, по принцип сме солидарни с руските граждани, които имат смелостта и смелостта да покажат своята опозиция на това, което прави режимът, особено когато става въпрос за тази незаконна война в Украйна", добави той.

Друг говорител каза, че искането за влизане в границите на ЕС трябва да се извърши в съответствие със законодателството на ЕС. По думите на трети говорител ще трябва да има обща позиция на ниво ЕС по въпроса за исканията.

Германия е готова при определени обстоятелства да приеме дезертьори от руската армия, както и противници на режима на Путин, според вътрешния министър Нанси Фейзер.

По правило дезертьорите, заплашени от тежки репресии, ще получат международна закрила в Германия", каза Фаезер в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Всеки, който смело се противопоставя на режима на Путин и следователно се излага на голяма опасност, може да кандидатства за убежище в Германия поради политическо преследване", добави тя.

Лидерите на балтийските държави заявиха, че техните страни няма да предложат убежище или хуманитарни визи на руснаци, опитващи се да избягат от последната мобилизация на Путин.

Премиерът на Литва Ингрида Симоните каза, че хуманитарната помощ е запазена за хора, които последователно са демонстрирали своята позиция срещу войната. Естонският премиер Кая Калас каза, че руснаците са отговорни за действията на своите лидери и убежището е отворено само за опозиционни активисти.