ЕК: Какво тук значи някакъв си рак?

Страните от ЕС не се разбраха и комисията на Урсула удължи с 10 години разрешението за употреба на глифозат

Новини
17:07 - 16 Ноември 2023
10874
ЕК: Какво тук значи някакъв си рак?

Европейският съюз разреши използването на глифозат за още 10 години. Предвиждат се обаче нови условия и ограничения за употребата му, съобщи ДПА, цитирайки изявление на Европейската комисия.

По-рано днес членките на ЕС не постигнаха съгласие, но и не прекратиха продължаването на употребата на продукта, влаган в препарати за растителна защита. В резултат на това Европейската комисия е взела решението сама.

Глифозатът е активната съставка в хербицида „Раундъп“ (Roundup), който е създаден от американската компания „Монсанто“ (Моnѕаntо), сега част от германския концерн „Байер АГ“ (Bayer AG).

Настоящият период на разрешението за употребата на глифозат трябваше да изтече в средата на декември.

Има спорове дали глифозатът може да причини заболявания от рак.

Съществуват и потенциални рискове за околната среда от използването му. Обширно разследване на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA, ЕОБХ) наскоро не откри неприемливи рискове, но посочи пропуски в данните в няколко области.

Аспектите, които не са окончателно изяснени, включват хранителните рискове за потребителите и оценката на рисковете за водните растения, според европейската институция.

Наличната информация също не позволява да се направят ясни заключения по отношение на опазването на биоразнообразието.

Глифозатът, използван предимно в селското стопанство, убива всички растения, с които влиза в контакт, включително трева, храсти и мъх.

Самата Германия иска да забрани използването на глифозат от началото на 2024 г.

В края на миналия месец Калифорнийски съд призна концерна „Байер“ за отговорен по дело, заведено от човек, който твърди, че ракът му се дължи на излагане на унищожителя на плевели Roundup. Ищец по поредното дело срещу отровата глифозат е Майк Денис, на 51 години, диагностициран с неходжкинов лимфом. Присъдата е 332 милиона долара обезщетение.

Присъдата включва 7 милиона долара компенсаторни щети и 325 милиона долара наказателни щети,

присъдени на Майк Денис. Според „Ройтерс“ обаче тази сума ще бъде рязко намалена, тъй като Върховният съд на САЩ отдавна е постановил, че наказателните щети трябва да бъдат по-малко от 10 пъти компенсаторните щети в почти всички случаи.