ЕК одобри италианския бюджет

Ако бъде счетено, че проектобюджетът нарушава правилата, Комисията може да го върне обратно

ЕС
14:17 - 14 Декември 2022
1456
ЕК одобри италианския бюджет

Проектобюджетът на Италия за 2023 г. като цяло е в съответствие с политиките, договорени от правителствата на ЕС през юли, съобщи Европейската комисия в сряда, но отбеляза, че има няколко недостатъка, предава Ройтерс.

Становището на Комисията е част от официален процес в ЕС, при който изпълнителната власт на ЕС проверява всяка година дали проектобюджетите на страните от еврозоната за следващата година са в съответствие с правилата на ЕС.

Ако бъде счетено, че проектобюджетът нарушава правилата, Комисията може да го върне обратно и да поиска неговото преработване.

"Като цяло актуализираният проектобюджет на Италия е в съответствие с препоръките на Съвета от юли 2022 г.: Италия ограничава растежа на национално финансираните първични текущи разходи и планира да финансира публични инвестиции за зелен и цифров преход и за енергийна сигурност", каза Комисията.

"Комисията също е на мнение, че Италия все още не е постигнала напредък по отношение на структурната част от фискалните препоръки..., които изискват Италия да приеме и приложи по подходящ начин закона за данъчната реформа за допълнително намаляване на данъците върху труда и повишаване на ефективността на данъчната система", се казва в изявлението на Комисията.

"Освен това актуализираният проектобюджетен план на Италия включва мерки, които не са в съответствие със структурната част на предишни фискални препоръки, а именно в областта на пенсиите и укриването на данъци, включително относно задължителното използване на електронни плащания и законовите прагове за плащания в брой," се казва в изявлението.

Това решение е особено важно за новото дясно правителство на Джорджия Мелони, която се стреми да заеме проевропейска позиция, въпреки че нейната партия е в съюз с евроскетична "Лига" на Матео Салвини и париията на политика-ветеран Силвио Берлускони, които се считат за склонни към популистки действия.

При встъпването си в длъжност в края на октомври в обръщение пред италианския парламент тя заяви: 

"Международният валутен фонд (казва)... че 2023 г. ще бъде година на рецесия за италианската икономика: спад от 0,2%, най-лошият резултат сред водещите световни икономики след Германия."

"Начинът за намаляване на дълга не е сляпата строга икономия, наложена през последните години, нито финансови трикове, които могат да бъдат повече или по-малко креативни. Пътят (към намаляване на дълга) е траен и структурен икономически растеж."

"Ние ще похарчим 68,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 122,6 милиарда евро, отпуснати на Италия от фондовете на ЕС по най-добрия възможен начин - без забавяне и без разточителство и като се споразумеем с Европейската комисия за необходимите корекции за оптимизиране на разходите , особено в светлината на нарастващите цени на суровините и енергийната криза. Тези въпроси трябва да се разглеждат с прагматичен, а не с идеологически подход.