ЕК одобри помощи за Палестина на стойност €118 млн.

ЕС
14:08 - 22 Декември 2023
1775
ЕК одобри помощи за Палестина на стойност €118 млн.

Европейската комисия приел пакет от помощ на стойност 118 милиона евро в подкрепа на Палестина, предаде Ройтерс.

Помощта ще бъде за изплащане на заплати и пенсии на държавни служители на Западния бряг, социални надбавки за уязвими семейства и плащане за медицински препратки към болници в Източен Йерусалим.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че ЕС е готов да продължи да помага на палестинската власт в дългосрочен план. Ние обмисляме по-широк средносрочен пакет за следващата година, за да допринесем за икономическата и политическата стабилност на Газа и Западния бряг, след като условията го позволят на място, като част от по-широките международни усилия за възстановяване на решение за две държави, допълни тя.

За 2024 г. ЕС също е заделил 125 милиона евро хуманитарна помощ за хората в обсадената ивица Газа. Това е сериозно развитие и трябва да бъде сигнал за събуждане за целия свят да действа сега, за да предотврати смъртоносна човешка катастрофа, заяви еврокомисарят Жозеп Борел.

Помощта трябва да достигне до нуждаещите се чрез всички необходими средства, включително хуманитарни коридори и паузи за хуманитарни нужди, каза още той.