ЕК пита Унгария за цените по бензиностанциите

Новини
20:50 - 10 Юни 2022
5072
ЕК пита Унгария за цените по бензиностанциите

Еврокомисарят по конкуренцията Тиери Бретон е изпратил писмо до премиера на Унгария Виктор Орбан, в което иска разяснения за указа, според който чужденците плащат значително по-високи цени при зареждане на горива в страната, съобщи говорителката на Европейската комисия Соня Господинова. Указът бе публикуван в край на май в държавния вестник на страната.

Господинова каза още, че Комисията е получила оплаквания от граждани на ЕС, които са били принудени да платят за зареждането на автомобилите си на бензиностанции в Унгария по-скъпо заради това, че регистрационните им табели не са унгарски. Тя допълни, че в Еврокомисията се очаква отговора на премиера Орбан за тези специфични мерки, посочва БНР.

Господинова подчерта, че опазването на функционирането на единния пазар е и начина да се справим с инфлацията и високите цени на горивата, предизвикани от войната на Русия в Украйна, а това трябва да се направи солидарно от всички страни членки. Господинова бе категорична, че войната не може да служи като оправдание за дискриминация на гражданите в ЕС, особено на базата на тяхната националност.

Завеждащият пресслужбата на Комисията Ерик Мамер допълни, че ако се прилага мярка, която се отклонява от регулаторната рамка на функционирането на единния пазар, то тя трябва изрично да е предвидена в европейското законодателство.

Преди време ръководителят на кабинета на премиера Орбан призна, че тази мярка може да доведе до санкции от Брюксел заради дискриминация. Тя е в ущърб на много украинци, които намериха подслон от войната в Унгария, посочва още кореспондентът на медията в Брюксел.